1. 2. 2017.

5 (i više) najznačajnijih producenata danas! #blog

Verujem da većinu zapravo i ne interesuje šta je posao producenta. Ne, oni nisu snimatelji, neki od njih rade i taj, tehnički deo posla ali drugi uglavnom ne. Bendovi su ti koji su autori muzike ali producent je režisar a albumi su njegovi filmovi. Producent je taj koji uobliči pesme i daje "ton" albumu. On je taj koji stvara hitove!

U tekstu ispod upoznaj se sa nekoliko najznačajnijih producenata danas a čija muzika je zastupljena na mikerecenzije. Kao soundtrack prilažem i playlist-u sa po nekoliko hitova svakog od njih.



John Feldmann je nešto kao bog. Počeo karijeru u bendu Goldfinger kao pevač, gitarista, autor većine pesama a zatim i producent. Značajniji uspesi u producentskom poslu kreću sa Good Charlotte i The Used. Sa Feldmann-om je zanimljivo raditi jer on ponekad je i producent, i snimatelj, uradi miks zvuka i učestvuje u stvaranju pesama!
Njegov rad u pop muzici sredinom prošle dekade (Ashlee Simpson, Hilary Duff) je dobrodošao zbog onoga što će kasnije raditi. Nema žanra u kome se nije oprobao i bio uspešan, albumi sa Atreyu, Escape the FateSaosin... On ima savršenu paralelu između komercijalne i underground muzike; 2011. radio je sa Panic! at the Disco ali i Destroy Rebuild Until God Shows!
Spisak bendova koji su zastupljeni na mikerecenzije a sa kojima je on sarađivao sadrži i: Papa RoachBlitz KidsKing Blues, ItchHeaven's BasementWe Came As Romans...
Ono po čemu je danas najpoznatiji su: 5 Seconds of Summer koje je bukvalno stvorio. Mnogi taj bend ne smatraju muzikom vrednom pažnje ali sa druge strane Feldmann je uspeo da vrati rock (pop-punk) na top liste. Zadnjih nekoliko godina njegova produkcija je nepogrešiva i svako izdanje je hit za sebe, We Are the In Crowd 'Weird Kids', Sleeping With Sirens 'Madness', All Time Low 'Future Hearts', Andy Black 'The Shadow Side'... I naravno Blink 182 'California' jedan od najboljih albuma 2016. godine.
johnfeldmann.com

Bill Stevenson je punk-er. Čuveni bubnjar i jedan od osnivača legendarnih Descendents, kasnije svirao i sa Black Flag, a nešto je manje poznat po radu sa bendom All. Produkcijom počinje da se bavi osamdesetih u bendovima u kojima svira. Krajem devedestih kreće saradnja sa Good Riddance Lagwagon. MxPx uspesi od njega stvaraju producenta koji zna kako se snima punk. Albumi sa Rise Against, NOFX i No Use For A Name dokaz su da ume da napravi "hitove". On nije imao želje da izađe iz okvira punk muzike, sarađivao sa Puddle of MudHundredth, As I Lay Dying ali ništa više od toga, a ni manje...
Zadnjih nekoliko godina dobijamo same dragulje alternativnog zvuka:  Alkaline Trio 'My Shame Is True', Off with Their Heads 'Home', i tokom 2016. povratnički Descendents album 'Hypercaffium Spazzinate' kao i novi A Day to Remember 'Bad Vibrations'. Šta više reći?
theblastingroom.com/bill.stevenson

Dan Weller je čudan izbor. Gitarista je u bendu Sikth čije je albume i producira. On je inovator i albumi koje on snimi nisu baš za svakog a ipak ima nekoliko ogromnih hitova, što je paradoks. 2012. godine Young Guns su bili najslušaniji bend ne samo u rodnoj Engleskoj zahvaljujući Weller-ovoj produkciji na albumu 'Bones'. Sarađivao je i sa LostAlone, Rise to Remain, Gallows, Max Raptor, Blitz Kids, Kids in Glass Houses, Bury Tomorrow... I svima se ta saradnja isplatila. Niko nije mogao da očekuje da će Enter Shikari, bend koji ne poznaje granice kada su žanrovi u pitanju, da dostignu prvo mesto na top listi albuma u Britaniji. Njihov treći album 'A Flash Flood Of Colour' je remek delo a produkciju je radio Weller. Njihova saradnja i dalje uspešno traje a Shikari su sve veći i veći. Tokom prošle godina radio je na prvom solo albumu bivšeg LostAlone frontmena Steven Batelle, singl "Jump" je u vrhu mikerecenzije liste najboljih pesama 2016. godine. Njegov rad se razlikuje od ostalih i uvek teži ka nečemu drugačijem sa bendovima sa kojima sarađuje.
danwellermusic.com

Jeremy McKinnon/Andrew Wade zajedno su neuništivi. Jeremy McKinnon je pevač u A Day to Remember, Andrew Wade je producent. Zajedno su radili na nekoliko fantastična albuma: 'Dear Youth' The Ghost Inside i 'Life's Not out to Get You' od Neck Deep. Kao i dva ADTR izdanja čuveni 'What Separates Me from You' i 'Common Courtesy' uz pomoć Chad Gilbert-a iz New Found Glory koji pored toga što je oženio Hayley Williams je takođe odličan producent. McKinnon je potencijal kada je produkcija u pitanju ima i nekoliko izdanja koje je sam radio i to mu odlično ide. Wade sa svojih 33 godina ima već zavidnu karijeru producenta. Za sada radi sa manje poznatim bendovima ali potpisao je izdanja The Dead RabbittsMotionless in WhiteThe Word Alive. Samo je pitanje trenutka kada će imati #1 hit.
thewadestudio.com

Kyle Black zna svoj posao. Jedan od onih koji sve umeju i zato je izuzetno tražen. Od njega smo dobili: State Champs 'Around The World and Back', Chunk No Captain Chunk 'Get Lost, Find Yourself'', Hit The Lights 'Summer Bones', tri zaista odlična pop punk izdanja. On dosta radi i tehničku stranu snimanja albuma, tu je sarađivao i sa Paramore, New Found Glory, All Time Low, Pierce The Veil. Žanrovski se ne udaljava od punk-a i to je za sada sasvim dovoljno.
kyleblackmusic.com

David Bendeth je veteran. Skoro četrdeset godina na sceni ali jedan od vodećih producenata i danas. On je čovek zadužen za hitove, njemu se izdavači obrate kada žele da od benda naprave svetski poznata imena. Nema sa kim nije radio i šta nije radio. Počeo u jazz muzici a kasnije i rock, metal, punk... Proslavio je Breaking Benjamin, a 2007. snimio čuveni Paramore 'Riot!'. On ne poznaje granice: All Time Low, You Me at Six, Mayday Parade, Papa Roach... Zadnjih nekoliko godina pomogao je svetski proboj bendova Four Year StrongColdrainHeartistCrossfaith. Prošlu godinu je označio radom sa I PrevailYoung Guns - 'Echoes', Of Mice and Men - 'Cold World', a godinu pre toga Beartooth - 'Aggressive', Tonight Alive - 'Limitless' i We Came as Romans - 'We Came as Romans'.
davidbendeth.com

Vredi spomenuti i Michael “Elvis” Baskette-a (Alter Bridge 'The Last Hero', Tremonti 'Dust', Trivium 'Silence in the Snow' ali i kompletna Falling In Reverse karijera). Nick Raskulinecz je veteran koji se još uvek ne predaje: Korn 'The Serenity of Suffering', Mastodon 'Once More 'Round the Sun', Ghost 'Infestissumam', Deftones 'Koi No Yokan', onda Black Star Riders, Alice in Chains...

Нема коментара:

Постави коментар