17. 5. 2013.

Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork


Matador, Rekords Rekords
2013

Ovo je album koji treba razumeti, ovo je album koji će svakim novim slušanjem sve više da mi se sviđa, ovo nisu bilo ko ovo su Queens Of The Stone Age.

Na ovom albumu je perfektno sve ono što običnom slušaocu nije važno: produkcija, aranžmani, harmonije ali pre svega ovo je izuzetno originalno i ne možete pronaći bend koji zvuči ovako.
Sve zavisi šta očekujete od ’...Like Clockwork’? Nastavak ’Songs For The Deaf’ sigurno noćete dobiti a svakako ne i moderan i trendovski album. QOTSA nikada nisu bili komercijalan bend ali ovo izdanje je definitivno najnekomercijalnije od svih prethodnih ali je svakako najimpresivnije!

„Keep Your Eyes Peeled“ otvara ploču, spora, skoro pa blues numera kao da vas tera da odustanete od slušanja ostalih pesama ali vas u istom trenutku hipnotiše i ostajete prikovani uz ovaj album. Jake Shears iz Scissor Sisters je prvi gost na ploči.
„I Sat by the Ocean“ živahinija od prethodne sa refrenom koji vas prosto topi. Jedna od nekoliko pesama na kojima je Joey Castillo svirao bubnjeve pre nego što je napustio bend.
“The Vampyre of Time and Memory balada sa klavirom, synthom i osećajem kao da je Lou Reed pisao.
“If I Had a Tail sa Alex Turnerom (Arctic Monkeys), Nick Oliveriem i pevačicom Brody Dalle (The Distillers, Spinnerette), pesma sa neverovatnom atmosferom, skoro nestvarno zvuči, kao da je snimana u nekom hodniku gde se svaki zvuk odbija i sudara sa drugim...
„My God Is the Sun“ prvi zvanični singl je jedina „brza“ na albumu. Pesma koja je zbunila mnoge, izuzetno netipična sa prelomnim trenutkom kada spuštaju tenziju da bi je samo podigli i tako i završili.
„Kalopsia“ uvrnuta, spora, hipnotička dok ne eksplodira... sa Trent Reznorom.
„Fairweather Friends“ sa Elton Johnom, Trent Reznorom, Nick Oliveriem i Mark Laneganom(da sam juče umro ne bih znao da je moguće spojiti ove ljude u jednoj pesmi!!). Kao da je David Bowie pisao ovu numeru, potpuno neočekivana stvar na albumu ali možda jedna od najlepših pesama koje ste čuli u zadnjih deset godina.
“Smooth Sailing klasična QOTSA pesma a ipak u potpunosti drugačija, ako to ima ikakvog smisla?
„I Appear Missing“ mirna u strofama, energična u refrenu, sa beskonačnom solažom, pretvara se u rock simfoniju, Joshua Homme je jebeni BOG rock muzike!!!
„…Like Clockwork“ naslovna, počinje lagano, samo klavir i glas, lagano i ostali instrumenti se priključuju i dobijamo skoro pa Floyd-ovsku stvar iz vremena kada je Gilmour bio glavni.

Ako ste pročitali ostatak teksta i niste odustali još na početku onda uradite sledeće: zaboravite sve što ste pročitali, pustite ’...Like Clockwork’ na jačinu koja vam najviše odgovara (što glasnije je najbolje), stavite ga na repeat i uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар