29. 11. 2012.

Steve Harris – Britsh Lion


Emi / Universal Music Enterprises US

2012



Na sveopšte iznenađenje, Steve Harris basista, lider i glavni autor pesama u Heavy Metal legendama Iron Maiden objavio je svoj prvi solo projekat nazvan British Lion. Projekat je veoma ozbiljno držan u tajnosti da čak i članovi Iron Maiden nisu znali za album dok se nije pojavio u prodaji, što je i sam Harris potvrdio u promotivnim intervjuima.

Bend sačinjavaju britanski muzičari: Richard Taylor na vokalima, David Hawkins gitara i klavijature, Graham Leslie gitara, Simon Dawson bubnjevi. Naziv British Lion je zapravo ime benda iz doba kada se bend obratio Harris-u da im bude menadžer. Čak i neke od pesama su stare skoro deset godina koliko dugo Steve Harris sarađuje sa ovim ljudima ali zbog intenzivnih turneja sa matičnim bendom nije imao vremena da se posveti ovom projektu.


This is My God from Steve Harris on Vimeo.

Album otvara pesma “This Is My God” koja je i prvi singl. Pesma podseća na Black Sabbath period sa pevačem Tony Martinom(u Black Sabbath od 1987-1995). U pitanju je klasičan hard rock na granici sa heavy metal-om. Bez preteranih solaža i bez isticanja i jednog od članova, veoma kompaktno urađena pesma. “Lost Worlds” je druga pesma na albumu koju vuku malo teži gitarski rifovi, mračnija nego prethodna, iz žestoke hard rock himne nasamom kraju prelazi uakustičnu baladu. “Karma Killer” je prva u kojoj je bas gitara u prvom planu. Jedna od najboljih pesama na British Lion albumu koja varira između jakog refrena i usporenih rifova.

Drugi singl sa albuma je četvrta pesma “Us Against The World”. Klavijature za koje je bio zadužen David Hawkins dominiraju pesmom koja nudi najbolji refren na čitavom albumu. Gitarski rif koji odvlači ovu pesmu ka heavy metalu, pa malo podseća na Iron Maiden period albuma ‘Somewhere In Time’, ali samo podseća. Iron Maiden i British Lion nemaju ništa zajednčko u muzičkom smislu. Steve Harris je ovim albumom dokazao da može i drugačije da komponuje. Čak je i njegov prepoznatljivi stil sviranja bas gitare ovde stavljen na stranu. Bas gitara se zaslugom produkcije čuje iznad ostalih instrumenata ali ovde ona nije u službi ritam sekcije nego je instrument za sebe. Sa odličnim deonicama Steve Harris upotpunjava zvuk benda i od običnog hard rock zvuka pravi nešto jedinstveno.


Us Against The World from Steve Harris on Vimeo.

“The Chosen Ones” je prava rock stvar iz osamdesetih, nešto što biste pre očekivali od benda Journey ili Survivor, ne od Steve Harris-a. Najduža na albumu “A World Without Heaven” takođe podseća na osamdesete i na rani Whitesnake i Rainbow Ritchie Blackmore-a. Heavy metal je uvek crpeo inspiraciju iz biblije – sledeća pesma “Judas” to dokazuje,  a Black Sabbath uticaj se i ovde oseća . Ponovni izlet u soft rock vode sa “Eyes Of The World”. Deveta pesma “These Are The Hands” vraća mračnije rifove i podiže sam nivo albuma na stepenik više ali poslednja deseta pesma “The Lesson”, akustična heavy metal balada, kroz koju se prepliću klavir i violine spušta intenzitet i čini ovaj album kompletnim.

Ono što može da smeta je vokal Richarda Taylor-a, koji ima odličan stil pevanja ali mu nedostaje snaga u glasu. Sam album je omaž muzici uz koju je Harris rastao, Wishbone Ash, Thin Lizzy, Black Sabbath, Deep Purple, klasičan rock zvuk.




Produkciju je radio dugogodišnji Harris-ov saradnik na albumima Iron Maiden, Kevin Shirley, poznat po radu sa Journey, Black Country Comunion, Joe Bonamassa, Rush, i remaster izdanja Led Zeppelin i Deep Purple. Po mnogima jedan od najboljih producenata današnjice.

povezane vesti:
Steve Harris žice za bas gitaru
Steve Harris prodaje kuću

objavljeno na rirock.com

Nick Oliveri snima sa Queens Of The Stone Age

Verovali ili ne, Nick Oliveri će ponovo sarađivati sa Josh Homme-om i QOTSA!!!

Kada se bend Kyuss raspao Oliveri i Homme su oformili QOTSA. Posle tri albuma Oliveri je najuren iz benda 2004. godine, zbog nasilničkog ponašanja prema svojoj devojci, kao i drugih ispada. Posle QOTSA radi na solo karijeri, i sa bendom Mondo Generator. A dosta gostuje na albumima drugih umetnika.

Prošle godine se desio incident kada je Oliveri uhapšen zbog posedovanja oružja, kokaina i metamfetamina, i držao je svoju devojku kao taoca u stanu i posle 5 časova opsade američka specijalna policijska jedinica (SWAT) ga je privela.
Izbegao je 15 godina zatvora, uz kaznu od 52 sedmice programa kontrole besa, i 200 sati društveno korisnog rada.

Queens of the Stone Age 2002

Pored gostovanja na novom albumu QOTSA, Oliveri se ponovo pridružio svom starom bendu Kyuss, koji već godinama svira pod novim imenom Kyuss Lives!

QOTSA snimaju svoj šesti album, a za sada pored Oliveri-a ponovo im se pridružio i frontmen Foo Fighters Dave Grohl, koji je poslednji put radio sa bendom na albumu Songs For The Deaf, takođe poslednji album i za Nick Oliveri-a, a po mnogima i najbolji album benda. Da možemo da očekujemo odličan album, govori i vest da je Trent Reznor iz benda Nine Inch Nails saradnik Josh Homme-u na jednoj od pesama. Jedini koji fali iz postave koja je snimila legendarni album 2002. godine je Mark Lanegan. Najpoznatiji po radu sa post punk bendom Screaming Trees, radio je sa QOTSA od 2000 do 2005.
Ali, ako smo dočekali da Nick Oliveri i Josh Homme rade ponovo zajedno, to nam govori da se čuda ipak dešavaju.



Jim Lindberg ponovo sa Pennywise!

Posle tri godine odsustva, i jednog solo projekta Jim Lindberg se vratio u Pennywise. Za tri godine bez dugogodišnjeg frontmena bend je izdao odličan album 'All or Nothing', Zoli Téglás frontmen benda Ignite je preuzeo mesto pevača.

Tokom 2009. godine u vreme kada je Jim Lindberg pisao knjigu 'The Other F Word' a zatim i snimao dokumentarac sa istim nazivom Zoli ga je povremeno menjao na koncertima. Dokumentarac se bavi temom roditeljstva sa jedne i životom punk muzičara sa druge strane. Upravo zbog svoje porodice na kraju filma Lindberg i napušta Pennywise.



Posle dosta izrečenih grubih reči od strane bivših kolega iz benda, pravo je iznenađenje da se Lindberg vraća u Pennywise.

Album 'All Or Nothing' prvi bez Lindberga je izašao maja 2012. godine, i pravo je osveženje u diskografiji ovog benda. Koncertna promocija novog materijala nije baš zadovoljila svačije ukuse, jer Zoli Téglás je odlično izvodio pesme koje je snimio sa bendom ali stariji hitovi benda nisu zvučali kako smo navikli sa Lindbergom. Onda su sledila otkazivanja nastupa zbog problema sa kičmom pevača, zbog koje je morao na operaciju.

U jednom od intervjua, Zoli Téglás upitan hoće li snimiti sa bendom još jedan album: "Ne verujem, pre bi se poubijali nego snimili nešto."

Na američkom KROQ Radio u jednoj od najpopularnijih emisija Jim i Fletcher Dragge gitarista benda su objavili da će ponovo sarađivati. Takođe na zvaničnom sajtu benda su se obratili obožavaocima porukom: "Srećni smo da vam objavimo da se Jim vraća u bend i jedva čekamo da sviramo zajedno. Zajedno ćemo proslaviti ponovno okupljanje i 25 godina rada benda, 18. januara u Los Angeles-u u Hollywood Palladium-u."

Nastup za 18. januar je već rasprodat, ali je dodat i drugi nastup 19. januara. A datumi ostatka turneje će biti naknadno objavljeni.


Oformljeni 1988. godine u South Bay, Los Angeles, deo grada sa obilnom punk rock istorijom. Pennywise su konstantnim turnejama, i napornim radom dostigli svetsku slavu i dosta sledbenika svog zvuka koji je energična kombinacija surf punk-a, žestokog hard-core-a i klasičnog punk-a. Pennywise su obezbedili svoje mesto u punk istoriji hitovima “F*** Authority,” “Alien” i naravno sada već legendarnom “Bro Hymn” koja je posveta svim preminulim prijateljima.


Enter Shikari 'Pack Of Thieves' VIDEO

Sa svog trećeg albuma A Flash Flood of Colour, Enter Shikari su izdali novi video spot, za pesmu 'Pack Of Thieves'. Peti singl sa albuma, ali četvrti promo video. Ovaj maestralni album pojavio se u prodaji sredinom januara ove godine, prvi singl 'Sssnakepit' je objavljen još septembra 2011. godine. Drugi singl 'Ghandi, Mate Ghandi' decembra ali za ovu pesmu nije snimljen video spot. Početkom marta ove godine su izdali treći singl 'Arguing with Thermometers', 'Warm Smiles Do Not Make You Welcome Here' četvrti singl objavljen je početkom jula. 'Pack Of Thieves' je možda najpitomija od pesama na A Flasf Flood Of Colour albumu koji je po mnogima najbolji album 2012 godine.
  • NME magazin ga je svrstao na listu 50 najboljih albuma
  • Alternative Press 10 najboljih albuma
  • Big Cheese Magazine Top 10 albuma
  • BBC Radio 1 DJ Zane Lowe je pesmu 'Arguing With Thermometers' na svoju Hottest Record listu
  • Kerrang Magazine Top 200 pesama 2012

Na download stranici benda možete besplatno da preuzmete Enter Shikari Live In London NW5 2012 EP. Osim što snimaju neverovatno dobre albume ovaj bend je izuzetan i na svojim uživo nastupima.




...

nekada sam voleo kada napolju pada kiša, više ne, čini mi se da sam malo zarđao