30. 12. 2012.

Mumford & Sons - Babel

Island, Glassnote (US)

2012

Ima nečeg jedinstvenog u pesmama Mumford & Sons: to nije kombinacija bendžo, violina i akustičnih gitara, osnovnih instrumenata ovog benda; nije ni glas Marcus Mumford-a, frontmena benda, čiji raspon emocija koje emituje je neverovatan; pesme od kojih svaka sledeća postavlja granicu vašeg očekivanja sve više i više - jedinstveni su zato jer su oni Mumford & Sons, najemotivniji punk bend koji je ikada postojao.


Ovaj album, od naslovne “Babel” kao tobogan vas uvodi kroz patnju i bes do tihog jecanja u glasu Marcusa Mumforda. Bendžo Country Winston Marshall-a na ovom albumu vam kao u snu prikazuje krajolike iz filmova o američkom zapadu, poprilično neverovatno za bend koji dolazi iz Londona i nikada nije živeo van rodne Engleske. Mumford & Sons vam ne daju predaha jer svih dvanaest pesama imaju svoju mračnu stranu i niste sigurni kako će se završiti. Dva singla sa ‘Babel’ su i odvela ovaj bend do čuvenog Hollywood Bowl-a i koncerta pred prepunim auditorijumom.
I Will Wait” prvi singl objavljen avgusta kao najava za ovaj album je pesma koja vas ne može ostaviti ravnodušnim. Emotivna priča o uzaludnom čekanju prave ljubavi koja kulminira u beskrajnom ponavljanu naslova pesme (“čekaću te”) kroz plačni glas Marcusa Mumforda.
Sporija “Holland Road” bi mogla da bude predivna balada da je bes pevača nije odveo u očajanje. Čini se kao da mu duh Kurt Cobaina sa Nirvaninog Unplugged albuma ne dopušta da se prepusti pop vodama kojima je ovaj bend pripao bez ikakvih aspiracija.
Ghosts That We Knew” i “Lovers’ Eyes” crpu inspiraciju iz irske folk muzike.
Početkom novembra drugi singl "Lover of the Light" se pojavio i potvrdio da su Mumford & Sons trenutno najpopularniji bend na svetu. Nastupali su na najvećim festivalima po Americi i Evropi, čak su i nominovani za album godine za predstojeće Grammy nagrade. "Lover of the Light" je vrhunac ovog albuma kao nedostižna tačka za ostale pesme.

















Muzički skeptici možda će reći da su sve pesme na albumu istog senzibiliteta, ali ono što ovaj album nudi je vrhunska pop muzika sa primesama američkog i irskog folka uz punk-rock energiju. Ukratko, izuzetno originalno komponovana muzika za bend koji muzičkom virtuoznošću prevazilaze dozvoljene granice popularnih hitova.

Blink 182 - Dogs Eating Dogs EP

2012



Novo izdanje pop-punk velikana Blink 182, maksi singl Dogs Eating Dogs baca novo svetlo na karijeru benda čija su izdanja uvek bila sastavni deo MTV ponude spotova i komercijalnih radio stanica. Trenutno Blink 182 su najveći nezavisni bend na svetu, prekinuvši saradnju sa DGC/Interscope, kalifornijski punkeri  će ovaj i buduće albume objavljivati u sopstvenoj produkciji. Na neki način ovo je novi početak benda koji je bio vezan za velike izdavače koji su imali preveliki uticaj na njihovo stvaralaštvo.

Povratnički album Neighborhoods iz 2011., prvi posle istoimenog Blink 182 iz 2003. doneo je mračnije tekstove i zvuk. Dogs Eating Dogs sa ovih pet pesama nastavlja u istom maniru.
Prvi singl „Boxing Day“ možda je najslabija pesma na albumu, kao jedina balada odlična je protivteža ostalim numerama. Momci iz benda sada već četrdesetogodišnjaci shvatili su da pesme o masturbaciji i bežanju iz škole su ipak njihova prošlost tako da se u tekstovima bave ozbiljnijim temama.
When I Was Young“ sa introm kao iz neke pop pesme otvara ovaj album energično kako i očekujete od punk benda. Mark Hoppus i Tom DeLonge fantastično uklapaju glasove a Travis Barker dominira nad ostalim instrumentima svojim bubnjevima. „Dogs Eating Dogs“ pesma po kojoj EP nosi naziv vraća ovaj bend na početak devedesetih i njihove muzičke korene. „Disaster“ podseća na period albuma ’Blink 182’ iz 2003. Album zatvara „Pretty Little Girl“ na kojoj gostuje američki reper Yelawolf, mračna rock balada za finale ovog izdanja.

Iz nekog razloga veliki izdavači su uvek bili zainteresovani da od punk bendova prave komercijalne zvezde, Sex Pistols su bili prvi projekat, preko Ramonesa pa danas do Offspring i Green Day. Blink 182 su bili deo tog korporativnog punk pokreta, godinama su pokušavali da pobegnu od njega, sada su u tome konačno i uspeli.




povezane vesti:
Sve pesme sa novog Blink 182 AUDIO
Nova Blink 182 pesma: Boxing Day AUDIO
Blink 182 najavljuju novi maxi singl (EP)

Beck izdaje dva albuma u 2013.

Američki alternativni muzičar Beck najavio je dva albuma za predstojeću 2013. Početkom ove godine objavio je notnu knjigu 'Song Reader' za McSweeney's izdavačku kuću. Note pesama možete da odsvirate i priložite na sajt songreader.net. Na ideju za ovakav album Beck je došao još 2004. godine.

Portland Cello Project je između ostalih, uradio svoju verziju ovog albuma:


Za NME Beck o planovima za nova izdanja je rekao: "Postoji muzika i biće snimljena. Imam jedan album iz 2008. Dugo je stajao po strani ali skoro sam miksovao neke pesme sa tog albuma. Ne znam, možda budu singlovi, EP, ili album već u nekom izdanju će se pojaviti. Imam i ploču koju sam snimio prošle godine u Nashville-u, možda ću je završiti, možda ne".

Beck-ov poslednji album 'Modern Guilt' objavljen je 2008.

Tri nove pesme pojavile su se ranije ove godine: "Cities", "Touch The People" i "Spiral Staircase". Pisane su za potrebe Playstation 3 igre Sound Shapes.

U maju Beck je objavio "I Just Started Hating Some People Today" pesmu, u saradnji sa Jack White-om(White Stripes, The Raconteurs) kao producentom. Izdavač je Third Man Records u vlasništvu Jack White-a.