7. 3. 2013.

Sound City Reel To Reel

RCA Records
2013

Umesto recenzije:

Možda bih trebao da pišem o Sound City Reel To Reel albumu, ko učestvuje, ko je šta odsvirao... Da pokušam da analiziram strukturu pesama, pa da ih upoređujem sa pesmama Foo Fighters ili uticaj izvođača koji su gostovali, čemu sve to?
Ako volite kvalitetnu rock muziku ovo je ploča za vas! Ako počinjete da slušate rock muziku ovo je ploča za vas!

Čoveče, Paul McCartney je snimao sa članovima Nirvane! Čovek koji je izmislio rock muziku sa ljudima koji su spasili rock muziku, mnogo godina kasnije! Stevie Nicks peva na muziku Grohl-a o rođaku koji je nedavno preminuo od overdose-a. Rick Springfield koji je nekada važio za pop ikonu peva na ovom albumu, američka punk legenda Lee Ving. Jim Keltner - bubnjar koji je svirao sa Elvis Presley-em i Lennon-om. Trent Reznor bog industrial zvuka!
Da ne spomenem Josh Homme-a, Rick Nielsen-a gitaristu Cheap Trick-a, Corey Taylor-a, članove Foo Fighters, Kyuss, Black Rebel Motorcycle Club, Rage Against The Machine...
MOŽE LI NEKO DA OSTANE RAVNODUŠAN POSLE SVIH OVIH IMENA!?

Najbolja činjenica od svih: uglavnom sve pesme su pisane na licu mesta za par sati!!! Grohl napiše tekst za pola sata i snima se. Bendovi snimaju albume mesecima pa ne ispadnu ni približno dobri kao ovih jedanaest pesama.
Kada sam prvi put slušao album nisam baš obratio pažnju, ali sve je bilo na mestu, ono što sam i očekivao, dobra rock muzika, svaku od pesama "nosi" gost muzičar u istoj. Sledećeg puta kada sam pustio Reel To Reel, usresredio sam se na muziku, sam u sobi bez uznemiravanja. Čega sve tu ima, svaka od pesama je pravo malo remek delo! A ništa nije kompleksno, jednostavni rifovi, jednostavni tekstovi. 

U svakom slučaju treba odati priznanje čoveku na hrabrosti da napravi ovakav projekat u današnje vreme kada se na prave vrednosti u muzici gleda kao na nešto nepoželjno, da ako nema previše „šminke“ na sebi onda ne može da se proda.
Ono što je malo znano je da je Grohl rizikovao i sa svojim parama krenuo u realiziciju Sound City filma i albuma. Tek kada je sve bilo gotovo onda je našao distributere i izdavače.

Opisati ovaj album u dve reči: čista energija:)

Dave Grohl je odličan bubnjar, ali ima i boljih, sasvim prosečan pevač i gitarista. Baš i nisu neke kvalifikacije za genija rock muzike, što i jeste. Kada je pre par godina dobio od NME magazina nagradu Godlike Genious (bogoliki genije) – kratko je rekao „Jeste li svesni da ste ovu nagradu dali bubnjaru!“


Povratak Franz Ferdinand VIDEO

Četvrti album indie rock benda Franz Ferdinand izlazi krajem leta, a momci iz Glazgova su već krenuli u promociju novih pesama. 5. marta u svom rodnom gradu na nastupu u malom Nice'N'Sleazy klubu. FF su odsvirali čak sedam novih pesama. Set od 40 minuta dopunjen je sa nekoliko hita ovog benda.

Set:

'Trees & Animals'
'Right Thoughts, Right Words, Right Action'
'Fresh Strawberries'
'Matinee'
'Stand On The Horizon'
'Can't Stop Feeling'
'Evil Eye'
'Ulysses'
'The Blackpool Illuminati'
'I'll Never Get Your Bullet Out Of My Head'



Sound City Players kod Kimmel-a VIDEO

Uživo u emisiji Jimmy Kimmel-a nastupio je Dave Grohl sa Rick Springfield-om, John Fogerty-jem (Creedence Clearwater Revival), Rick Nielsen-om (Cheap Trick), Lee Ving-om (Fear), Krist Novoselic-em  (Nirvana) i Alain Johannes-om (Queens Of The Stone Age), ukratko Sound City Players.



Kako je običaj u emisiji, odsvirali su dve pesme: novu sa 'Sound City Reel To Reel' albuma "The Man That Never Was" i legendarni hit Creedence-a "Fortunate Son"