30.11.2013.

Goblini - Roba Sa Greškom #recenzija

Nekoliko važnih događaja za Punk se desilo u 2013: Lindberg se vratio u Pennywise, Bad Religion objavili ’True North’, Fat Mike posvetio album Tony Sly-u... i vratili su se Goblini.
Roba Sa Greškom“ četvrti album, posle skoro 15 godina pauze više je bio neophodnost i potreba za učmalu muzičku scenu u zemlji koja polako ali sigurno propada. Dok neki mlađi izvođači u svojim pesmama opisuju svoje facebook profile Goblini se obračunavaju sa svim problemima koji nas okružuju.
Album otvara „Evropo“ direktno i konkretno, o zemlji u kojoj smo živeli i zemljama u kojima sada živimo i cilju kome težimo. „Kupi me ja sam roba s greškom“ stih sledeće pesme, nešto sporije od uvodne, jasno govori o sve većoj otuđenosti koja je zavladala među ljudima. Prvi singl „Deca iz komšiluka“ više dođe kao upozorenje da se ništa nije promenilo. „Splet Okolnosti“ kreće mirno ali prerasta u jednu od najagresivnijih i najprovokativnijih na čitavom izdanju. „Jedan Na Jedan“, „Pozdrav Suncu“, „Maligan“ su pesme koje mogu da se opišu kao konkretan Goblini stil, brze i žestoke. „047“ pomalo podseća na „Ne Trebam Nikome“ (Re-Contra) i jedina je mirna, spora na albumu. „Pod Ledom“ ima jedan od onih refrena koji će sigurno biti popularni među publikom na koncertima. „Pečenje I Rakije“ opisuje trenutno stanje nacije, kandidat za drugi singl ako ništa drugo barem da podigne koju obrvu jer niko ne voli kada mu istinu saspeš u lice a istina o zemlji u kojoj živimo nije poželjna. Lagana i ozbiljna „Binarni Svet“ zatvara disk.

Tekstualno ovo je svakako najbolji album Goblina, svaka reč je na svom mestu a svaka pesma nosi određenu poruku. Stihovi nisu tu da prenesu sliku vremena u kom živimo nego se bave problemima kojih je mnogo i teško ih je sve nabrojati. Muzički - album je drugačiji od prethodnog ’Re-Contra’ koji je bio smisleniji i upeglaniji. ’Roba Sa Greškom’ je buntovan ali ne i bučan album.


Ako se pogleda svetska punk scena i albumi koji su se pojavili tokom ove godine, bez obzira da li su u pitanju mladi bendovi ili legende, teško je naći ovako kompletan i dobar album. ’Roba Sa Greškom’ neće promeniti svet, na žalost ni svest onih koji su poslužili kao inspiracija ali je svakako jedan od najvažnijih izdanja koje se pojavilo posle mnogo dugo vremena.

mikerecenzije je blog posvećen inostranoj muzici i ne bavi se domaćim izvođačima ali napravio sam izuzetak samo jer je u pitanju moj omiljeni bend. Zahvalnošću izdavača Long Play i bendu Goblini imao sam čast da preslušam 'Robu Sa Greškom'.


Arcade Fire uživo na BBC One #video

The Graham Norton Show, jedan od najpopularnijih talk show emisija u Britaniji ugostili su Arcade Fire. Uživo su odsvirali svoj novi singl "Afterlife".

povezane vesti:
Arcade Fire - Afterlife #video #premijera  
Preslušajte novi Arcade Fire album #stream 
Arcade Fire se vraćaju #video 

NOFX - Stoke Extinguisher #recenzija

Fat Wreck Chords
2013


Mini album ’Stoke Extinguisher’ je samo skup već objavljenih sa samo jednom novom pesmom. Besramni pokušaj NOFX da zarade na naivnošću mladih fanova...

Naslovna „Stoke Extinguisher“ otvara izdanje, klasičan NOFX zvuk sa jasnom porukom ’What A Fuck Is Wrong With ME?!’. Obradu Tony Sly-ove „The Shortest Pier“ smo već čuli na albumu posvete preminulom vođi No Use For A Name. Disk je objavila kuća Fat Wreck Chords u vlasništvu Fat Mike-a koji je idejni tvorac projekta i organizator. Demo verzija „I Believe in Goddess“, izuzetno provokativne i žestoke pesme, se originalno našla na singlu za „Ronnie & Mags“ sa ’Self Entitled’ albuma iz 2012.
Fantastična „My Stepdad's a Cop and My Stepmom's a Domme“ je originalno objavljena kao singl samo za članove fan kluba. Ako ste dobri sa englskim jezikom pronađite tekst ove pesme, veoma će vas nasmejati ali i zamisliti jer je Fat Mike ovo napisao iz perspektive njegove ćerke čiji su roditelji razvedeni tako da joj je očuh policajac i maćeha (Mike-ova žena) je dominatrix dama a sličnosti između ta dva opredeljenja su nepobitne.
Sa božićnog singla ’Xmas Has Been X'ed" / "New Year's Revolution’ dve pesme „Wore Out the Soles of My Party Boots (2012 version)“ i „New Year's Revolution“ su se našle na ’Stoke Extinguisher’.


Umesto zaključka, deo teksta pesme New Year's Revolution:
Forget about old acquaintance / Instead we honor flagrance / This night is so clichéd
We mix day-old traditions / With random premonitions / A futile charade
Forget about justice / Forget about wars / Forget about future / The government ignores
Fuck your resolution / Fuck your annual / Fuck your optimism / It just sounds so banal

We're gonna make a New Year's Revolution...