2. 3. 2013.

David Bowie - The Next Day


Umesto recenzije

Nestrpljivo sam čekao pojavljivanje novog albuma David Bowie-a ’The Next Day’. Kada sam konačno preslušao to remek delo shvatio sam da nema potrebe recenzirati ga. Možda sam se i uplašio da ću napisati neku glupost jer i ako znam sve hitove nikada se nisam ozbiljno bavio karijerom David Bowie-a. Jednostavno, svaki put kada sam razmišljao da napravim listu deset najlepših, najboljih, najoriginalnijih pesama ikada, mada mrzim takve liste, barem tri Bowie-ve pesme bi se našle među prvih pet. Možda glupo zvuči ali mislim da nisam dovoljno kompetentan da JA dam kritiku o novom albumu umetnika kakav je David Bowie.



Čitajući šta su neki eminentni recenzenti napisali o ’The Next Day’ albumu  iritiralo me je što su se potrudili da nađu koja pesma podseća na koj album iz bogate karijere ovog izvođača. Naravno da će pesme podsećati na Bowie-a kada ih on piše, bilo bi strašno da ne liči na njegov prepoznatljiv stil. Izvođači njegovih godina uglavnom objavljuju Best Of izdanja sa po jednom do dve nove pesme, dok je Bowie objavio album koji je na neki čudan način Best Of samo sa novim pesmama. Svaka od pesama ima prizvuk nekog dela njegove karijere a ipak su izuzetno sveže. Deluje mi kao da je u isto vreme ovaj album i retro i moderan, ako to ima ikakvog smisla!
Od starta i naslovne pesme „The Next Day“ pa preko novog singla „The Stars (Are Out Tonight)“, „Where Are We Now?“ prvog singla, jazz fusion „If You Can See Me“, pop varijanta u „Dancing Out In Space“ do poslednje „Heat“ izuzetno mračne balade - ovaj album vam jednostavno drži pažnju i ne pušta vas! Sve je tu, sve je na mestu, Bowie-ev vokal, klavir, gitare, bas, bubnjevi, nište ne odskače i ništa ne fali. Produkcija je apsolutno savršena, mislim da je producent Tony Visconti pokazao mladim producentima kako se producira album. Bez obzira koji jezik govorite, razumete li reči koje Bowie peva, imate utisak da se baš vama obraća. Takvu snagu u glasu i sposobnost da prenose emocije a ne samo zvuk imaju još samo par umetnika pored Bowie-a.



Dali je vredelo čekati deset godina za ovakav album? Naravno da jeste! Ostaje samo da se nadamo da će se David Bowie predomislite po pitanju turneje i održati, barem par koncerata.

Bring Me the Horizon - Sempiternal

Epitaph Records

2013

Od samog starta album ‘Sempiternal’ vam obećava seriju žestokih rifova i refrena (koje ćete pevati sa bendom). Ovo je veliki korak napred u karijeri Bring Me the Horizon. Oni definitivno krupnim koracima gaze u žanru, metalcore, koji baš i nema veze sa komercijalom i top listama.

Can You Feel My Heart” otvara ‘Sempiternal’. Ne previše žestoka, pesma je kombinacija elektro uticaja i klasičnih Bring me The Horizon rifova, ali zato već sa sledećom “The House of Wolves” metalcore kakav volimo od Olly Sykes-a i njegovog benda. Treća “Empire (Let Them Sing)” samo nastavlja da vas drži na “nogama” jer sedeti i slušati ‘Sempiternal’ je praktično nemoguće! “Sleepwalking” po malo podseća na klasičan Linkin Park zvuk. Peta pesma, zanimljivog naslova, “Go to Hell, for Heavens Sake” ima najpevljiviji refren na albumu. Sama četvrta i peta pesma, sa malo laganijim rifovima, kao da pripremaju teren za novu metalcore himnu, sledeću “Shadow Moses” – prvi singl sa albuma.
Kada je objavljen singl je oborio rekorde za preuzimanje na internetu. “Shadow Moses” je jedna od savršenih pesama i ima sve što predstavlja bend u pravom svetlu: žestoke rifove, brze i glasne bubnjeve, vokale koji su karakteristični za ovaj žanr i tako dobar refren sa izuzetno jakom porukom u tekstu.
Sedma pesma “And the Snakes Start to Sing” jedina je prava balada na albumu. Sledeća “Seen it All Before” ima sve predispozicije velikog hita: refren koji se lako pamti, odličan gitarski rif, nije ni previše brza ni previše spora. Druga singl “Anti-Vist” je klasična metalcore Bring Me The Horizon numera, ima prizvuk Sepulture ili ranog Soulfly-ja. Klavijature koje su sada sastavni deo benda dolaze u prvi plan sa “Crooked Young”. Poslednja na disku je “Hospital for Souls”, ujedno i najduža, počinje mirno i lagano ali prerasta u žestoku metal baladu i savršeno zatvara ‘Sempiternal’.

Četvrti album za britance svakako opravdava zvanje najočekivanijeg albuma za 2013, možda je prerano reći ali definitivno najbolji metal album koji ćemo slušati ove godine. Bring Me The Horizon su bend koji kritika voli, imaju izuzetno poštovanje od svojih kolega, fanovi su im veoma verni i iz dana u dan sve brojniji.

You Me At Six - Final Night of Sin at Wembley Arena

Virgin

2013


Mladi britanski bend You Me At Six je 2011. objavio album ’Sinners Never Sleep’. Čak pet singlova je skinuto sa ovog albuma i u tom periodu You Me At Six su postali jedan od najpopularnijih alt. rock sastava u Evropi. Iscrpna turneja je krunisana nastupom u Wembley Areni, koji je snimljen i biće dostupan u audio i video varijanti, album nosi naziv ’Final Night of Sin at Wembley Arena’.

Retkost je da mladi bendovi objavljuju koncertne albume, pogotovu jer se u današnje vreme studijska izdanja snimaju uz upotrebu programa kao Pro Tools, što uglavnom znači da bendovi unaprede svoj zvuk na albumima ali to ne mogu da prenesu na žive nastupe. You Me At Six na svojim koncertima odlično reprezentuju svoj materijal na svojim nastupima a ovaj album je to i dokazao.
You Me At Six postoje malo više od šest godina i sa samo tri studijska albuma odsvirali su pozamašan broj koncerata. ’Final Night of Sin at Wembley Arena’ će kao audio izdanje biti objavljeno na CD sa deset pesama ili digital download sa dvadeset pesama. U preko 100 minuta bend će vas provesti kroz svoje najveće hitove. Nastup su otvrorili singlom „The Swarm“ koji se ne nalazi na ni jednom od albuma, nastavili su sa „Loverboy“, što je bilo dovoljno da publika, u kojoj su devojke većina, od početka napravi odličnu atmosferu. Nastavili su dalje sa promocijom ’Sinners Never Sleep’ albuma pesmom „Little Death“. „Kiss and Tell“ sa prvog izdanja iz 2008. Sa „The Dillema“ nastavljaju žestoko, kao i naredna „The Consequence“ sa drugog albuma. „Jaws On The Floor“ i „Take Off Your Colours“ ne daju predaha publici. Prvi ikada objavljeni singl benda „Save It for the Bedroom“ vraća ih u vreme kada su počinjali i bili u pop punk fazonu. Još jedna pesma sa njihovog prvenca i prva balada na koncertu „Always Attract“ i publika, naravno, horski peva sa bendom. Balada novijeg datuma „Crash“ je usledila a onda jedan od najvećih hitova You Me At Six „Finders Keepers“. Veseli ritam i u sledećoj „Playing the Blame Game“. „Liquid Confidence“ jedna od omiljenijih pesama publike ovog puta je poslužila kao uvod u ultra popularnu „Reckless“, jedan od hitova sa za sada poslednjeg albuma. Usledila je balada „Fireworks“, zatim spora „When We Were Younger“ koja zatvara zvanični deo koncerta. Za bis su You Me At Six ostavili tri ubedljivo najveća hita benda: prvo - energična „Stay With Me“, druga - jedina metal pesma benda „Bite My Tongue“ koju su snimili sa pevačem Bring Me The Horizon Oliver Sykes-om čije je odsustvo zamenila publika odpevavši njegov deo u pesmi. Poslednja pesma je „Underdog“ za koju se može reći da je najveći hit ovog benda, iako oni imaju više tih „najvećih“ hitova.

U svakom slučaju, odlično koncertno izdanje za You Me At Six. Ako ste upoznati sa njihovim nastupima uživo uživaćete uz ’Final Night of Sin at Wembley Arena’, ako nikada niste slušali ovaj mladi alt. rock bend ovaj album je odličan pregled njihove dosadašnje karijere.

30 Seconds To Mars osvajaju svemir VIDEO

30 Seconds To Mars su, kako je najavljeno, poslali svoju novu pesmu u svemir. 'Up In The Air' je prvi singl sa novog albuma čije ime i datum objavljivanja još uvek nisu poznati. U saradnji sa NASA-om pesma je poslata na International Space Station uz pomoć SpaceX Dragon Cargo Capsule raketom Falcon 9.

Premijerno će se pesma čuti u svemiru 18. marta a već sledećeg dana "Up In The Air" će biti dostupna i na planeti Zemlji.

Uzletanje Falcon 9:
povezane vesti:
30 Seconds To Mars nov singl u svemiru
30 Seconds To Mars datumi evropske turneje
Još jedna nagrada za 30 Seconds To Mars

Kompletirana lista izvođača Groezrock Festivala 2013.

Belgijski festival Groezrock je kompletirao listu izvođača za ovodišnje izdanje. 27. i 28. aprila će pored najavljenih Bad Religion, Bring Me The Horizon, Pennywise, Rise Against, publika moći i da uživa i u The Used, The Ataris, Less Than Jake...

povezane vesti: Groezrock Festival 2013: Killswitch Engage, Bad Religion, Pennywise...

Gojira i Diablo Swing Orchestra među dobitnicima Metal Storm nagrada za 2012.


Kao i svake godine Metal Storm dodeljuje nagrade najboljim metal izvođačima. U toku višemesečnog glasanja posetioci sajta su odabrali najbolje bendove 2012. godine. Pobednici po kategorijama:


Alternative Metal
Gojira - L'Enfant Sauvage

Avantgarde / Experimental Metal
Diablo Swing Orchestra - Pandora's Piñata

Black Metal
A Forest Of Stars - A Shadowplay For Yesterdays

Death Metal
The Faceless - Autotheism

Djent / Math Metal
Meshuggah - Koloss

Doom Metal
Saturnus - Saturn In Ascension

Extreme Doom Metal
Ahab - The Giant

Folk / Pagan / Viking Metal
Eluveitie - Helvetios

Gothic Metal
Katatonia - Dead End Kings

Grindcore
Anaal Nathrakh - Vanitas

Hard Rock
Graveyard - Lights Out

Hardcore / Metalcore / Deathcore
Converge - All We Love We Leave Behind

Heavy / Melodic Metal
Accept - Stalingrad

Industrial / Cyber / Electronic Metal
Blut Aus Nord - 777 - Cosmosophy

Melodeath / Extreme Power / Gothenburg Metal
Be'lakor - Of Breath And Bone

Melodic Black Metal / Metalgaze
Alcest - Les Voyages De L'Âme

Post-Metal
Atoma - Skylight

Power Metal
Kamelot - Silverthorn

Progressive Metal
Enslaved - RIITIIR

Sludge / Stoner Metal
High On Fire - De Vermis Mysteriis

Symphonic Metal
Xandria - Neverworld's End

Thrash Metal
Kreator - Phantom Antichrist

Ostale nagrade:

Clandestine Cut Of The Year
Immensity - The Lonely Aquarelle

The Best Cover Song
Sabaton - Twilight Of The Thunder God (Amon Amarth cover)

The Best Debut Album
Atoma - Skylight

The Best DVD
Devin Townsend - By A Thread - Live in London 2011

The Best Video
Kamelot - Sacrimony (Angel of Afterlife)

The Biggest Letdown
Ensiferum - Unsung Heroes

The Biggest Surprise
Wintersun - Time I

Specijalna nagrada: Drama Of The Year - Lamb Of God - Randy Blythe optužen za ubistvo iz nehata

Bring Me The Horizon pomerili datum objavljivanja 'Sempiternal'-a STREAM

Novi album Bring Me The Horizon, aktuelnog metalcore sastava iz Britanije dobio je novi datum objavljivanja. Najavljen za kraj april sada će moći da se nabavi već prvog aprila. Razlog ovakvog poteza je jer se piratska verzija već pojavila na internetu. Epitaph Records je na svojoj youtube stranici postavio čitav album za preslušavanje ali je sadržaj blokiran za istočni deo Evrope.

Svakako greška izdavača što je album zakazao čak za kraj aprila, kada se zna da je 'Sempiternal' najočekivanije metal izdanje ove godine. Prvi singl "Shadow Moses" je objavljen početkom januara. Poslovna strategija Epitaph-a je zakazala ovog puta ako se uzme u obzir da je to jedan od retkih izdavača koji nove albume svojih bendova postavlja u celini na preslušavanje i pre nego što se pojave za skidanje na torrent ili ostalim file-sharing sajtovima.

'Sempiternal' možete preslušati na sajtu benda



povezane vesti:
Bring Me The Horizon ostali bez gitariste