23. 11. 2012.

Soundgarden – King Animal

Seven Four Entertainment/Republic

2012



Soundgarden albumom King Animal pokušavaju da povrate svo zasluženo poštovanje obožavatelja koji ih godinama nestrpljivo čekaju.



Album otvara  prvi singl simboličnog naziva Been Away Too Long, pesma koja baš i ne reprezentuje sam pravac kojim se ovaj bend kretao u svojoj muzičkoj karijeri.
Non-State Actor dosta podseća na mračni Superunknown album iz 1994 godine koji je i poslužio kao osnova celog King Animal. Treća pesma By Crooked Steps, dosta orginalnija od prve dve je u Pearl Jam maniru što je možda i zasluga bubnjara Matt Camerona koji je posle raspada Soundgarden prešao ali i dalje svira u Pearl Jam.
Bones Of Birds deluje kao potencijalni singl, pomalo podseća na legendarni Black Hole Sun, a čak je dodat i klavir čitavoj atmosferi.
Black Saturday se izdvaja sa albuma kao možda koncertni hit zbog pevljivog refrena, a tu je i akustična gitara i duvačka sekcija u pozadini. Ova pesma se izdvaja kao najinteresantnija na albumu.
Izlet u pop vode koje nisu nepoznate pevaču Chriss Cornellu se veoma osećaju u Halfway There koja možda i služi kao protivteža ostalim teškim gitarskim numerama.
Vrhunac ovog albuma je Worse Dreams, sa kratkim refrenom koji se provlači više puta, bez pretenciozne gitarske solaže i odličnim haotičnim završetkom, definitivno pesma koja najviše podseća na stari Soundgarden.



Soundgarden nikada nisu dostigli popularnost kao neki bendovi Seattle scene, Nirvana, Pearl Jam i Alice in Chains koji i dan danas imaju kultni status kao tri vodeća benda te muzičke revolucije nazvane grunge. Ali Soundgarden su se menjali sa albuma na album pokušavavši da privuku veći deo publike na svoju stranu. Ipak ta mešavina Black Sabbath teškog metal zvuka, punk atmosfera sa izuzetnim vokalnim deonicama jednog od najboljih pevača tog perioda jednostavno nije bila dovoljno komercijalna za široke mase. Najkomercijalniji uspeh su doživeli sa singlom Black Hole Sun. Apokaliptični text i uvrnuti video spot doprineli su da je i danas ta pesma neizbežan repertoar na skoro svim rock radio i tv stanicama u svetu.
Generalno zvuk King Animal se ne razlikuje previše od prethodnih albuma Soundgarden. Dominiraju inspirativni ritmovi Matt Camerona, Kim Thayil i dalje neguje mračne i teške rifove i predvidljive netipične gitarske solaže, Ben Sheppard na basu se nikada nije isticao što je i dalje slučaj. Njegov bas je u “pozadini” kao deo ritam sekcije.
Sam album ne pruža previše nekome ko je odrastao uz Soundgarden. Ima tu svega što smo voleli u njihovoj muzici ali ništa više. Nema tu ničega novog. Muzika je napredovala od 1996. kada su oni prestali sa radom.
Hoće li vas ovaj album vratiti u vreme kada ste voleli ovaj bend, iskreno sumnjam. Hoće li vaši klinci otkriti Soundgarden i slušati King Animal iznova i iznova kao što smo mi slušali njihov album Badmotorfinger 1992., takođe sumnjam. 13 pesama preko 50 minuta muzike i ostaje pitanje – da li je moglo bolje?
Za produkciju albuma bio je zadužen Adam Kasper koji je radio sa Pearl Jam, Foo Fighters i Queens Of The Stone Age.


objavljeno na: rirock.com

Bullet For My Valentine objavili "Temper, Temper"

Trominutni video iz studija prikazuje kako nastaje četvrti album za Bullet For My Valentine. Matt Tuck pevač i gitarista benda objašnjava koliko je na proces komponovanja i snimanja materijala za novi album uticao njegov rad na projektu Axewound.


Album "Temper, Temper" će biti objavljen 14. februara. Dok naslovna numera izlazi 25. novembra. Promotivni video spot je već pušten na svim web sajtovima za video sadržaj.


Za produkciju albuma je ponovo zadužen Don Gilmore, poznat po radu sa Good Charlote, Linkin Park.


Billy Talent – Dead Silence

Warner Bros. Records / Roadrunner

2012



Billy Talent, punk rock četvorka iz Kanade su izdali svoj četvrti album Dead Silence. Nepisano pravilo da treći album definiše pravac kojim će se bend kretati u svojoj daljoj karijeri, nije važilo za Billy Talent. I ako je sadržao nekoliko odličnih hitova Billy Talent III iz 2009. je za sada najslabiji album u karijeri ova četiri momka. Posle tri albuma, jednog koncertnog i dvd izdanja Billy Talent se vraćaju jači nego ikad, vođeni iskustvom i snagom kakvu imaju samo pravi punk bendovi. Za razliku od američkih kolega Offspring, Green Day i Blink 182 kanadski Billy Talent nemaju korporativno u opisu svog muzičkog pravca. Njihove pesme se bave anti-globalizmom, kontra-kulturom, ružnim bivšim devojkama, uzaludnošću rata kao donosioca mira. Na turneji koja promoviše Dead Silence jednu pesmu iz repertoara posvećuju punk bendu iz Rusije Pussy Riot.

Zanimljivo za ovaj bend da iako su stekli svetsku slavu ali ne i veliki komercijalni uspeh na svojim turnejama sviraju u proseku za par hiljada ljudi po koncertu. Najveću popularnost imaju u Nemačkoj gde redovno sviraju sve velike festivale kao jedne od glavnih zvezdi večeri i imaju najmasovniju bazu obožavatelja.


Prva tri albuma Billy Talent su jednostavno nazivani rimskim brojevima I, II, III, a ovo je prvi album koji nosi naziv po nekoj od pesama. Album otvara kratki intro Lonely Road to Absolution. Prvi singl Viking Death March sa fenomenalnim stihom „Na kolenima ne izgledaš tako visoko“ (down on your knees you don’t look so tall). Sledi pesma Suprise Surprise, sada već drugi singl sa albuma. Slede Runnin' Across the Tracks i Love Was Still Around, koje su kao prve dve pesme takođe u brzom tempu koji je karakterističan za ovaj bend. Tek peta pesma Stan Up And Run je tu da malo spusti ritam ovog albuma koja možda se neće svideti starim fanovima ovg benda.

Gitarista benda Ian Michael D'Sa je ovog puta bio i producent na albumu i ovo mu je drugi put da se bavi produkcijom svog benda. Prvi put je to bilo na albumu II gde  je bio ko-producent. Mora se priznati da je sada odradio odličan posao.

Crooked Minds, Man Alive!, Hanging By A Thread  su brze agresivne punk rock numere koje su manir ovog albuma. Prava snaga ovog benda su uživo nastupi, što može da se vidi i čuje na dvd/cd izddanju 666 iz 2007 godine. Benjamin Kowalewicz pevač benda je pravi frontmen koji jednostavno vlada binom i manipuliše publikom od prve do poslednje pesme. Na sceni podseća pokretima na Iggy Pop-a ali njegov karakteristični, visok, skoro kreštavi glas, izuzetno dobro upotrebljava i bez grešaka i umora daje sve od sebe svih 90 minuta svakog nastupa.



Cure for the Enemy malo sporija od prethodnih pesama, sa jakim refrenom, jedna od najboljih pesama na albumu i definitivno zaslužuje da bude singl. Za razliku od pesme  Don't Count on the Wicked, kratka pesma  Show Me the Way kao da je našla svoje mesto na ovom albumu radi popunjavanja minutaže. Pretposlednja na ovom albumu Swallowed Up by the Ocean jedna je od dužih pesama na albumu (5 min 02 sec.) ali sa prethodnom pomenutom kompozicijom predstavlja najnižu tačku ovog albuma. Ali naslovna Dead Silence zatvara album na pravi način. U Billy Talent stilu, sa više vokala, ova pesma preti da postane veliki koncertni hit, rame uz rame sa dosadašnjim Red Flag, Prisoner of Today...  


objavljeno na rirock.com

Novi album Rage Against The Machine?

NME.com je uradio intervju sa Tom Morellom, gitaristom Rage Against The Machine. Morello je između ostalog izjavio da bend ne planira da snima nov materijal.



Tom Morello sa svojim Nightwatchman je već izdao četiri albuma, i dosta je politički angažovan. Za novi materijal svog matičnog benda kaže da neki od ostalih članova benda nisu zainteresovani.

Ove godine se obeležava dvadeset godina od izdavanja njihovog prvog albuma. Legendarni album iz 1992. godine koji nosi naziv po bendu sada dobija novo ime "XX".



Pored standardnog izdanja kao ekstra materijal naći će se i bonus pesme sa singlova koji su promovisali izdanje. Drugi disk će biti ispunjen demo snimcima albuma. Plus dva DVD-a sa The Battle of Britain koncertom iz 2010 godine, spotovima i snimcima sa turneje iz 1997.

DVD 2 sadrži prvi ikada nastup Rage Against The Machine iz 1991. i kompilaciju uživo snimaka sa festivala i nastupa sa početka karijere.

Ovaj Box-Set je prvo izdanje benda posle dvanaest godina.

Ekskluzivno za ovaj britanski portal bend je omogućio stream demo snimka pesme "Clear The Lane"


Blink 182 najavljuju novi maxi singl (EP)

Moj omiljeni korporativni punk bend ima šanse da odbaci reč korporativno. 
Posle objavljivanja više nego dobrog albuma Neighborhoods 2011 godine. Blink 182 se razilaze sa Interscope Records i za sada su bez izdavača. Sa planovima za novi EP "Dogs Eating Dogs", koji izlazi sredinom decembra, bend nudi gomilu božićnih i novogodišnjih poklona koje možete da kupite preko njihovog sajta blink-182.com


Stream za novi singl Biffy Clyro



Novi album "Opposites" je najavljen za 2013 godinu, datum izlaska je 28. januar. Prvi singl "Stringing Bell" je objavljen još početkom jula. Drugi singl "Black Chandelier" izlazi 14. januara kao najava za album. Do zvaničnog izdanja bend je postavio pesmu na svom sajtu u audio varijanti.

Novi singl "Running Scared" za The Blackout

Post hard core bend sa Velsa izdao je drugi singl sa albuma Start The Party. Album izlazi tek 2013, i ako je suditi po dva promo singla očekuje nas odličan album.


BBC Radio1 DJ Zane Lowe je premijerno pustio pesmu u svojoj emisiji. Prvi singl Start The party je bio veliki radijski hit, što isto očekujem i za Running Scared.




Za sve koji su propustili Start The Party

pravi način da započnemo novi dan