23. 11. 2012.

Billy Talent – Dead Silence

Warner Bros. Records / Roadrunner

2012



Billy Talent, punk rock četvorka iz Kanade su izdali svoj četvrti album Dead Silence. Nepisano pravilo da treći album definiše pravac kojim će se bend kretati u svojoj daljoj karijeri, nije važilo za Billy Talent. I ako je sadržao nekoliko odličnih hitova Billy Talent III iz 2009. je za sada najslabiji album u karijeri ova četiri momka. Posle tri albuma, jednog koncertnog i dvd izdanja Billy Talent se vraćaju jači nego ikad, vođeni iskustvom i snagom kakvu imaju samo pravi punk bendovi. Za razliku od američkih kolega Offspring, Green Day i Blink 182 kanadski Billy Talent nemaju korporativno u opisu svog muzičkog pravca. Njihove pesme se bave anti-globalizmom, kontra-kulturom, ružnim bivšim devojkama, uzaludnošću rata kao donosioca mira. Na turneji koja promoviše Dead Silence jednu pesmu iz repertoara posvećuju punk bendu iz Rusije Pussy Riot.

Zanimljivo za ovaj bend da iako su stekli svetsku slavu ali ne i veliki komercijalni uspeh na svojim turnejama sviraju u proseku za par hiljada ljudi po koncertu. Najveću popularnost imaju u Nemačkoj gde redovno sviraju sve velike festivale kao jedne od glavnih zvezdi večeri i imaju najmasovniju bazu obožavatelja.


Prva tri albuma Billy Talent su jednostavno nazivani rimskim brojevima I, II, III, a ovo je prvi album koji nosi naziv po nekoj od pesama. Album otvara kratki intro Lonely Road to Absolution. Prvi singl Viking Death March sa fenomenalnim stihom „Na kolenima ne izgledaš tako visoko“ (down on your knees you don’t look so tall). Sledi pesma Suprise Surprise, sada već drugi singl sa albuma. Slede Runnin' Across the Tracks i Love Was Still Around, koje su kao prve dve pesme takođe u brzom tempu koji je karakterističan za ovaj bend. Tek peta pesma Stan Up And Run je tu da malo spusti ritam ovog albuma koja možda se neće svideti starim fanovima ovg benda.

Gitarista benda Ian Michael D'Sa je ovog puta bio i producent na albumu i ovo mu je drugi put da se bavi produkcijom svog benda. Prvi put je to bilo na albumu II gde  je bio ko-producent. Mora se priznati da je sada odradio odličan posao.

Crooked Minds, Man Alive!, Hanging By A Thread  su brze agresivne punk rock numere koje su manir ovog albuma. Prava snaga ovog benda su uživo nastupi, što može da se vidi i čuje na dvd/cd izddanju 666 iz 2007 godine. Benjamin Kowalewicz pevač benda je pravi frontmen koji jednostavno vlada binom i manipuliše publikom od prve do poslednje pesme. Na sceni podseća pokretima na Iggy Pop-a ali njegov karakteristični, visok, skoro kreštavi glas, izuzetno dobro upotrebljava i bez grešaka i umora daje sve od sebe svih 90 minuta svakog nastupa.



Cure for the Enemy malo sporija od prethodnih pesama, sa jakim refrenom, jedna od najboljih pesama na albumu i definitivno zaslužuje da bude singl. Za razliku od pesme  Don't Count on the Wicked, kratka pesma  Show Me the Way kao da je našla svoje mesto na ovom albumu radi popunjavanja minutaže. Pretposlednja na ovom albumu Swallowed Up by the Ocean jedna je od dužih pesama na albumu (5 min 02 sec.) ali sa prethodnom pomenutom kompozicijom predstavlja najnižu tačku ovog albuma. Ali naslovna Dead Silence zatvara album na pravi način. U Billy Talent stilu, sa više vokala, ova pesma preti da postane veliki koncertni hit, rame uz rame sa dosadašnjim Red Flag, Prisoner of Today...  


objavljeno na rirock.com

Нема коментара:

Постави коментар