31. 12. 2012.

Enter Shikari - A Flash Flood Of Colour


I najbolji album ove godine je ENTER SHIKARI - A FLASH FLOOD OF COLOUR.


Remek delo četvorke iz St Albans, Hertfordshire, Engleska, treći album za momke koji ne znaju za predah. Ako ne snimaju muziku, onda su na turneji, verni svojim fanovima često postavljaju besplatne snimke sa koncerata za preuzimanja preko njihove izdavačke kuće Ambush Reality.


Mi smo Enter Shikari i zloupotrebljavamo muzičke žanrove već godinama, tim rečima pevač Rou Reynolds otvara koncerte, i to je jedino objašnjenje muzike koju sviraju. Mešavina dubstep, techno, hard core, punk, pop, rock, hip hop sve to možete čuti u samo jednoj pesmi ovog benda.


Tekstualno Rou Reynolds ide glavom gde drugi ne smeju nogom. Politički i socijalno aktivan opisuje trenutno jadno stanje planete na kojoj živimo, potrošačko društvo koje bezumno puni džepove pohlepnih bankara, medicinska mafija koja za velike pare laže u korist korporacija koje svojim proizvodima truju ljude i zagađuju okolinu. Ljubavnih pesama ovde nema!


Pesma “System“ otvara ovaj album i nadovezuje se na sledeću „Meltdown“ sa ritmom koji vas pokreće. Teško da možete mirno da sedite dok je slušate: uz dubstep „solažu“ i refren alternativnog rock benda...
Sssnakepit“ je prvi singl, hard core gitare vas odvlače u elektro refren koji vas baca na pod svojom jednostavnošću, jedinstveni u svemu - Enter Shikari.
Search Party“ jednostavnija od ostalih pesama, sa vokalom u prvom planu i gitarom Liam "Rory" Clewlow, kreće se kroz pop refrena u heavy metal rifove.
Po nekim listama pesma godine, drugi singl „Arguing with Thermometers“ svojom kompleksnošću baca u razmišljanje kako su uspeli da toliko različitih muzičkih pravaca strpaju u jednu pesmu i da to tako dobro zvuči.
Stalemate“ akustična, mirnija strana Enter Shikari-a.
Ako neka od pesama može da se izdvoji kao najbolja, po meni je „Ghandi, Mate Ghandi“ hip hip, dubstep u koliziji sa žestokim rifovima, objavljena kao singl, među fanovima poznata po stihu „Yaba, daba do one son“ koji kao mantru izgovaraju na koncertima. Rob Rolfe bubnjar benda pored odličnih ritmova u ovoj pesmi izgovara u naslov iste.
Warm Smiles Do Not Make You Welcome Here“ četvrti singl ubrzo uvrštena i u koncertni repertoar benda. Ne toliko žestoka kao prethodne pesme sa odličnim refrenom koji je sada već omiljeni deo publike na nastupima jer mogu da ga pevaju zajedno sa bendom. Ime albuma ’A Flash Flood Of Colour’ potiče iz stiha ove pesme.



Pack of Thieves“ peti singl sa ovog albuma nosi poruku koja se odnosi na ovaj bend ali može da se upotrebi za sve mlade ljude koji imaju slična verovanja u novi svetski poredak kao i Enter Shikari: „Nemoj da te zavara pomisao da mala grupa prijatelja ne može da promeni svet“.
Mračna i teška „Hello Tyrannosaurus, Meet Tyrannicide“ odvodi Enter Shikari u dark metal vode. Kreativna raznovrsnost ovog benda ne poznaje granice. Pesmom dominira bas gitara Chris Batten-a.
Constellations“ rap – balada, podseća na hip hop pravac karakterističan za bele izvođače iz Engleske. Uz gudačke instrumente zatvara ovo remek delo moderne alternativne muzike.



Нема коментара:

Постави коментар