22. 12. 2012.

Hvala na svemu Joe Strummer


Na današnji dan pre deset godina preminuo je Joe Strummer.
Lider bendova The Clash, Joe Strummer & The Mescaleros, The 101'ers, glumac, muzičar, čovek koji je mnogima promenio život.

Muzika koju je stvarao nije uvek bila Punk, žanr kome je pripadao, od rockabilly do world music-a, dosta toga je snimio i objavio Strummer. Ali na svaku notu i tekst pesmama stavljen je Punk pečat, bunt protiv svega što nije dobro u društvu, podrška svakom ko je treba u borbi za bolji svet u kom živimo.

Malo znana činjenica da preko Future Forests projekta Joe Strummer je pomogao da se zasade na hiljade novih stabala na više lokacija u svetu u cilju očuvanja životne sredine i borbe protiv globalnog otopljavanja. Danas se ta organizacija zove The Carbon Neutral Company.


Iako su dobijali velike novčane ponude da naprave povratničku turneju The Clash to, naravno nikad nisu uradili. Ali Mick Jones i Joe Strummer taj neverovatni duo iz The Clash, dve gitare koje zvuče kao jedna, su ponovo zasvirali zajedno, sasvim slučajno i neplanirano.
Joe Strummer & The Mescaleros su održali koncert podrške vatrogascima Londona koji su štrajkovali novembra 2002. godine. Mick Jones je bio u publici da podrži taj događaj. Totalno neplanirano je izašao na binu iznenadivši sve prisutne i odsvirao tri The Clash pesme sa svojim starim prijateljem. Ni jedan ni drugi nisu bili plaćeni za taj nastup.

John Graham Mellor poznatiji kao Joe Strummer rođen je 21. avgusta 1952 u Ankari, Turska. Preminuo je u svom domu u Broomfield, Somerset, 22. decembra 2002 od nedijagnostikovane aritmije srca. Iza sebe je ostavio suprugu Lucindu, dve ćerke Jazz i Lola i milione muzičkih potomaka.

Sa koncerta iz 2002. Joe Strummer i Mick Jones

Нема коментара:

Постави коментар