16. 1. 2013.

Bad Brains – Into The Future

Megaforce Records

2012


Vašingtonski Bad Brains objavili su svoj deveti studijski album ’Into the Future’. Mešavina hard-core punka, reaggea, metala i dub-a je njihov zaštitni znak ali i njihov najveći problem.
Iako postoje od 1977. izdali su samo devet albuma. Bend je nekoliko puta prekidao sa radom i menjao članove. Njihov treći album ’I Against I’ (1986) je remek delo hard-core muzike, album koji je uticao na mnoge: Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Janes Addiction, Beastie Boys, Anthrax, Sublime, Fishbone...
Pod uticajem The Clash i Joe Strummer-a Bad Brains mešaju reagge sa punk-om ali to nije uvek davalo najbolje rezultate. ’I Against I’ jedini na kome nisu pravili takvu muzičku kombinaciju je i njihov najuspešniji album.
Karakteristično interpretiranje pevača H.R.-a (skraćenica od „Human Rights“, puno ime Paul D. Hudson) se ne može uvek nazvati pevanjem jer se kreće od rapidnog izgovaranja teksta do unjkavog cvilenja slogova. Pridružio se Bad Brains-ima 1978 na nagovor mlađeg brata bubnjara Earl Hudson-ona koji je osnovao bend sa gitaristom Dr. Know (pravo ime Gary Miller) i basistom Darryl Jenifer-om.

’Into the Future’ objavljen krajem novembra 2012. drugi je studijski album od kako se bend ponovo oformio u originalnom sastavu 1998. Svakako je napredak u odnosu na ’Build A Nation’ izdat 2007. I reggae i punk su zastupljeni na novom izdanju ali problem je što deluje kao da slušate dva različita benda. Reggae dub pesme kao da ne sviraju Bad Brains i prilično umiruju album na trenutke, dok hard-core deo albuma donosi previše energije. U par pesama gde je napravljen spoj ova dva muzička pravca su zapravo i najineteresantniji momenti ovog izdanja.
Naslovna „Into The Future“ otvara album na odličan način, punk kakav se svirao krajem sedamdesetih sa ska osećajem uz prelomni deo u pesmi - mračan garažni rock umesto solaže. Nastavljaju žestoko sa „Popcorn“ mešavinom rock-a, reggae-a sa rap-om, podsećajući na rani Faith No More. Zapravo su oni taj stil i patentirali mnogo pre FNM-a. Kombinacija hard-core i H.R.-ovog pevušenja deluje kao da je treća „We Belong Together“ ispala sa ’I Against I’ albuma. Još malo vraćanja u prošlost sa „Youth of Today“, hard-core kakav samo Bad Brains sviraju. Reggae završetak u ovoj pesmi je nastavak na sledeću „Rubadub Love“. Slede: kratke HC „Yes I“ i „Suck Sess“ do ponovnog povratka u dub sa „Jah Love“. Deveta „Earnest Love“ uz heavy metal solažu samo previše podseća na neke stare pesme Bad Brains-a.
Najzanimljivija na ’Into The Future’ je „Fun“, jedanaesta pesma, jedina gde je kombinacija reggae pevanja i heavy gitara dala očekivano dobre rezultate.


Jeste bolji od prethodnog ali jednostavno nekompletan album, nedostatak originalnosti donosi malo hard-core punk-a, malo reggae-a, par recikliranih pesama a to je ipak nedovoljno za visoku ocenu. Ako niste nikada slušali Bad Brains a volite mešavinu stilova ovo može da vam se zaista svidi. Ostaje nada da će sledeće treće izdanje od novog osnivanja benda biti fenomenalno kao i treći album u karijeri, taj neponovljivi ’I Against I’.

Нема коментара:

Постави коментар