18. 2. 2014.

Bayside - Cult #recenzija

Hopeless Records
2014


Sasvim neočekivano ali novi Bayside je definitivno punk album godine! Bez ikakve pretenzije u jedanaest pesama su pokazali kako se pravi punk muzika, bez preterivanja i aludiranja na tematiku tinejdžera ili na neke pogrešno odabrane socijalno-dnevno političke teme. ’Cult’ je album za sve one koji su uvek nesrećni u ljubavi ali ih to baš puno i ne pogađa.

Bayside se kreću između melodičnog i pop punk-a, nisu agresivni u svojoj muzici ali nisu ni ljigavo melodični. Najzanimljivije kod njih je što imaju solaže totalno netipične za ovaj žanr kao da su inspiraciju za njih tražili u metal-u.
O tekstovima bi trebalo napisati zaseban tekst jer su izuzetno dobri: „Your name is dirt and I got you under my nails...(„Pigsty“)“. ’Cult’ je album koji treba slušati posle raskida sa (do tada) voljenom osobom, garantovano ćete taj period preboleti brže i bezbolnije, bez depresije i suza...
Jedan sasvim ozbiljan rif otvara album i onda kreće „Big Cheese“ uz vrisak Anthony Raneri-a, pevača. Ozbiljnost i žestina nametnuta na početku, ostaju tamo jer sledeća „Time Has Come“, klasičan pop punk podiže atmosferu i ostavlja osmeh na lice. Skoro pa dečački glas Raneri-a je možda zaštitni znak Bayside-a ali on vas savršeno vodi kroz svaku od pesama i bez problema šalje poruke koje one nose. Neozbiljno dramatična „Hate Me“ („I hate you and baby, you hate me“) vraća teže rifove ’Cult’ albumu dok sledeća „You’re No Match“ svojim pop punk senzibilitetom kao da je tu da ih ne smatrate za previše ozbiljan bend. Prvi singl „Pigsty“ je hit po svim mogućim kriterijumima, agresivan početak koji naglo prelazi u mirnu atmosferu do izuzetno pevljivog refrena. Malo sporija „Transitive Property“ je možda i jedina prava ljubavna, komična „Stuttering“ je stara škola pop punk-a, „Bear With Me“ bi trebalo da bude jedan od hitova sa ’Cult’, jednostavno mora da bude hit, možda i najbolja na disku, žestoki u refrenima ali mirnija u strofama...
Za „Objectivist On Fire“ može da se kaže da je jedina balada na albumu kroz koju vas nose jezive emocije koji proizvodi glas Anthony Raneri-a. Pop punkSomething’s Wrong“ se bavi problemima kroz koje prolazi svaka generacija klinaca ali se većina plaši i da priča o tome. „The Whitest Lie“ zatvara album u pravom punk rock stilu: glasno!

Sigurno za mnoge (i za mene) Bayside su bili apsolutno nepoznati do skora. Posle pet albuma i više od deset godina karijere ovi momci sasvim zasluženo dobijaju pažnju svih medija koji se bave rock muzikom. ’Cult’ je njihov šesti album, možda je i njihov najbolji možda i ne, jedino je važno da je jebano odličan!

Нема коментара:

Постави коментар