25.01.2013.

Biffy Clyro – Opposites

14th Floor

2013


Škoti Biffy Clyro svoje šesto izdanje ’Opposites’ objavljuju kao dupli album. Možda pretenciozno sa njihove strane, ali u dvadeset pesama, po deset na svakom disku, dobijamo nove rock himne bez patetike i sa jasnom porukom „Ovako treba da zvuči pravi rock album“!


’Mon the Biff!’, kako ih fanovi zovu, su u svojoj karijeri imali dva albuma (Puzzle’ (2007),
’Only Revolutions’ (2009) koji su dostigli Top 5 na listi najprodavanijih u Britaniji. Iako veoma uspešni u svojoj domovini, na žalost, ne dovoljno su poznati i priznati van nje. Nadajmo se da će novo izdanje to promeniti!
Njihovu muziku kvalifikuju kao alternativni rock, što nije daleko od istine: kombincija new wave gitara sa hard rock-om i izuzetno pevljivim refrenima.
Prvi disk ’Opposites’ albuma nosi naziv ’The Sand at the Core of Our Bones’.
Different People“ otvara izdanje i sa sporim monotonim početkom prelazi u fenomenalnu energičnu rock pesmu. Jednostavno odličan uvod u album. Sledi prvi zvanični singl „Black Chandelier“, sporija sa izuzetno žestokim refrenom, možda i pomalo morbidna pesma koja na prvo slušanje ne ostavlja utisak potencijalnog hita ali sa svakim novim preslušavanjem shvatate zašto je završila na prvom mestu liste singlova. Treća na albumu „Sounds Like Balloons“ je u 2012. bila veliki radijski hit i jedna je od pesama koje bend već svira uživo. New wave zvuk u „The Joke's On Us“ sa jakim rifovima u refrenu daje „možda“ potencijalni singl. „Biblical“, ima najlepši refren na albumu. Još se izdvaja izuzetno zanimljiva i brza „A Girl and His Cat“. Ostatak diska je u istom kvalitetu bez tzv. pesama za dopunjavanje.
Drugi disk nosi naziv ’The Land at the End of Our Toes’
„Stingin' Belle“ otvara drugi deo ’Opposites’ - prva je objavljena pesma i nije izdata kao singl već je bila ponuđena kao digitalni download. U ’Stingin’ Belle’ dobijate kombinaciju pitomog i agresivnog rock zvuka što je prepoznatljivi stil Biffy Clyro. Nastavljaju žestoko sa „Modern Magic Formula“ u kojoj dominiraju glasni bubnjevi. Trube kao dodatak bendu na „Spanish Radio“ samo dodaju novu dimenziju ovog energičnog albuma. Sledeći singl „Victory Over the Sun“ uz miran početak prerasta u pravu rock himnu. Na drugoj polovini ovog diska kvalitet u kontinuitetu, u odnosu na prvi disk opada: „Pocket“, jednostavna rock pesma koja bi bila dobra samo kao B strana nekog od singlova; „Trumpet or Tap“ samo bespotrebno usporava album kao i sledeća „Skylight“. Predzadnja „Woo Woo“, u punk maniru, podiže raspoloženje. Poslednja numera je „Picture a Knife Fight“ - jednostavna i simpatična rock pesma.Prvi deo albuma je definitivno bolji, iako na drugom ima odličnih pesama ipak je preveliki pad na drugoj polovini diska. Uz specijalno izdanje dobijate i dva bonus instrumentala na kraju svakog diska, a album možete kupiti i kao jedan disk sa 14 pesama. Tročlani Biffy Clyro čine: Simon Neil – gitara i vokal, braća blizanci James Johnston – bas i Ben Johnston – bubnjevi. Na koncertima imaju još dva priključena člana: Mike Vennart – gitara i Gambler - gitara, klavir. Album je producirao Garth "GGGarth" Richardson kome je ovo treća saradnja sa bendom.

Нема коментара:

Постави коментар