15. 12. 2012.

Paul McCartney i Nirvana, kako je došlo do saradnje?

Koncert 12/12/12 neće ostati upamćen po količini novca koja je sakupljena za pomoć žrtvama uragana Sandy. Neće ostati upamćen ni po glumcima i ostalim poznatim ličnostima koji su pomogli događaj, ni po nastupu legendi rock muzike kao The Rolling Stones, The Who, Roger Waters, Billy Joel.

Jedino po čemo će se pamtiti je nastup članova Nirvane, Dave Grohl, Krist Novoselic i Pat Smear sa The Beatles Sir Paul McCartney. Na društvenim mrežama bend je prozvan Sirvana ili Paul McKurtney.

U današnjem vremenu komunikacija, kada svako može da kaže šta misli i njegovu misao može da pročita svako sa internet konekcijom. Mnogi i nemaju šta pametno da kažu, na žalost dosta takvih se našlo da pametuje u odbrani lika i dela Kurt Cobain-a. Najveći problem je: zašto je baš Paul McCartney na čelu nove Nirvane!?

Prvo: Kurt Cobain je bio veliki obožavalac The Beatles, i to je često spominjao u intervjuima. Bio je oduševljen muzičkim progresom koji su The Beatles imali na albumima. Na snimanju 'Nevermind' albuma Butch Vig producent je tražio od Cobaina da nasmini vokale, što je ovaj odbijao dok mu Vig nije predočio da su i Beatles nasminavali vokale.

Drugo: Mesecima unazad javnost spekuliše o hologramu Kurt Cobaina i turneji Nirvane sa drugim pevačima. Totalna besmislica, na kojoj bi zaradili mnogi koji nemaju veze sa bendom i muzikom koju je Nirvana svirala.

Treće: Ako već neko i može da zameni umetnika kao što je bio Kurt Cobain, može samo veći od njega, u ovom slučaju to je Paul McCartney čovek koji je postavio standarde rock muzike.

Četvrto: Ovo nije bilo ponovno okupljanje Nirvane, ovo je bio Jam Session povodom filma Sound City i pesma "Cut Me Some Slack" će se naći na soundtracku za film.


Kako je došlo do saradnje između McCartneya i Nirvane?

Već sam pisao o filmu Sound City. Dave Grohl ovog puta i kao režiser je okupio ljude koji su snimali u Sound City Studios u Los Angeles-u. Neki od najboljih albuma američke rock muzike su snimani u City-ju: Nirvana 'Nevermind', Neil Young 'After the Goldrush', Fleetwood Mac 'Rumour's i Tom Petty 'Damn the Torpedoes'. Niko nije znao šta pripremaju Grohl i ekipa koja je iz dana u dan imala sve više članova. Po nešto je moglo da se nasluti iz intervjua. Ljudi koji nikada nisu radili zjedno snimaće nove pesme. Corey Taylor pevač Slipknot i Stone Sour snimao je sa Rick Nielson-om iz Chip Trick-a i sa Rick Sprinfieldom.
Dave Grohl na ovakav izbor muzičara kaže: "Kada sam bio klinac slušao sam sve od Steel Pulse do Slayer-a. Kada pogledam ko je sve snimao u Sound City-ju to dođe kao virtuelni džu-boks. Da smestite sve te ljude zajedno da prave i snimaju muziku, to je prilično cool!"
O snimanju pesama Grohl kaže: "Bio je izazov i eksperiment da snimimo pesmu za jedan dan. Nekoliko puta Jam-ujemo i snimamo, i tako svaki dan sa drugim ljudima."

Još uvek nije poznata uloga McCartneya u celom projektu, ali nov sajt Cut Me Some Slack pokazuje sliku sa trakom iz studija na kojoj piše: finalni master, ime pesme i imena McCartney, Grohl, Novoselic, Smear, sa naznakom da se radi o muzici za film Sound City - Real to Reel.

Нема коментара:

Постави коментар