11. 12. 2012.

Muse - The 2nd Law

Label: Helium 3, Warner

2012

Šesti album britanskih rockera Muse je logičan nastavak prethodnog ‘The Resistance’ albuma iz 2009. godine. Bend je nastavio gde je stao pre tri godine kada su svoj prepoznatljivi zvuk obogatili dodavanjem elektronike. Komercijalno, album je ono što tržište traži od njih, pesme koje se lako pamte i dugo ostaju u vašoj memoriji, za svakodnevno pevušenje dok ste na poslu ili u saobraćajnoj gužvi...

Album otvara “Supremacy” koja kao da je ispala sa soundtracka za novi film o James Bond-u. Orkestracija vas navodi na pomisao da ovo ipak nije Muse ali prepoznatljivi glas Matt Bellamy-a vraća stvari na svoje mesto
Druga pesma na albumu izdata kao singl koji je mnogo vremena proveo na vrhu top listi singlova je sporija “Madness”, pesma u elektronskom pop maniru, koja podseća na singl “Undisclosed Desires" sa prošlog albuma. “Panic Station” treća u nizu pesama vraća gitare na ovaj album a muzički kao da je inspirisana disko hitovima sa početka osamdesetih. Prvi singl skinut sa The 2nd Law je pesma “Survival”. Napisana za potrebe Ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, muzički i tekstualno odiše pozitivnošću i od sporog starta pesma se polako gradi u himnu koja vam podiže moral. “Follow Me”, treći singl, u prepoznatljivom je Muse maniru, sa bržim tempom i glasnim refrenom i predivnim vokalima Belllamy-a. Elektro balada “Animals” je odlična kombinacija Muse sa početka karijere i Muse danas. Kroz pesmu se prepliću živi i elektronski instrumenti kao u borbi za prevlast nad ovim albumom. Možda i najinteresantnija pesma na ovom albumu definitivno zaslužuje da doživi singl izdanje.
Explorers”, još jedna balada. Sledeća “Big Freeze” traži inspiraciju u disko vodama kao i treća pesma na albumu. Deseta pesma “Save Me” ispunjava kvotu balada na ‘The 2nd Law’.
Liquid State” gitarama nas vraća u vreme kada je Muse bio alternativni rock bend, što je sada već davna prošlost, na žalost.
Album zatvara pesma “The 2nd Law” podeljena na dva dela: “Unsustainable” i “Isolated System”. Dve pesme koje su bez vokala sa naracijom, više deluju kao da su preuzete iz nekog SF filma, gde i pripadaju, ali im sigurno nije mesto na ovom albumu.



Ako pratite Muse od njihovog početka onda vam nije strano njihovo eksperimentisanje sa elektronikom ali na zadnja dva albuma Muse su više elektro-pop bend nego alternativni. Rezultat je očigledan: mnogo prodatih primeraka albuma u vreme koje mnogi opisuju kao kraj muzičke. Singlovi Muse su konstantno na vrhu najslušanijih. 

Oceniti ovaj album je isuviše lako-ako ste ih voleli na ‘Showbiz’ i ‘Origin of Symmetry’ teško da će vam se ‘The 2nd Law’ svideti, ali ako ovaj album gledamo u ciframa, broj prodatih primeraka i broj nedelja provedenih na listama slušanosti-onda mora da nešto rade kako treba.


povezane vesti: Muse otkazuju koncerte

Нема коментара:

Постави коментар