1. 1. 2016.

mikerecenzije: Albumi 2015. godine

Nije baš lako napraviti listu albuma koje su obeležili jednu godinu. Neke slušate više, neke manje, bez obzira na njihov kvalitet. To je više stvar navike, šta je pri ruci to ide prvo.
Nekoliko izdanja se svakako izdvojilo iz ponude 2015. godine. Više u linkovima ispod.



Bez ikakvih preterivanja dva benda i njihovi ovogodišnji albumi su meni obeležili proteklih dvanaest meseci. twenty one pilots sa 'Blurryface' i No Devotion 'Permanence'. Dva izuzetna albuma totalno drugačija ali sa dosta zajedničkog.

twenty one pilots su konačno postali svetske zvezde, zasluženo! 'Blurryface' je remek delo alternativne muzike, rock, rapreggae, pop, industrial... Žanrovi su nebitni! Oni su sve to spakovali pod svojim imenom i sada su bend koji će uskoro puniti stadione.



No Devotion, nesrećni članovi Lostprophets sa Thursday frontmenom Geoff Rickly-jem, snimili su album za koji su im svi pričali da ga je nemoguće snimiti. Ako volite zvuk osamdesetih, synth pop ali na moderniji način ili možda new wave 'Permanence' je delo koje morate preslušati. Od prve do poslednje note ovaj album vas hipnotiše. Neverovatna je toplina svake melodije, ta pozitivnost koju nudi. Teško je odvojiti neku od pesama kao najbolju, ali ipak svaka je jedinstvena, posebna.



All Time Low su namerno izostavljeni sa liste singlova jer kako odabrati samo jedan? "Tidal Waves" sa Mark Hoppus-om ili "Runaways" ili "Kids In The Dark", da ne nabrajam dalje. Šteta je što bend kao All Time Low još uvek nije planetarno popularan. Kao da im malo fali da pređu tu granicu po kojoj su još uvek underground. 'Future Hearts' je odličan album, ima svojih boljih i dovoljno dobrih trenutaka. Njihovo najkomercijalnije izdanje do sada ali na krajnje pozitivan način.



Muse su jedinstveni! To je bend koji može da peva o dronovima koji ubijaju nedužne ljude pred punim stadionom i da budu prvo mesto na zvaničnoj listi singlova. Fanovi koji su očekivali još jedan "Supermassive Black Hole" su možda bili razočarani. 'Drones' je povratak na stari, mračni Muse. Više gitara ali ipak sasvim dovoljno hitova za široke narodne mase. Fantastični singlovi "Mercy", "Revolt", "Dead Inside" i naravno "Psycho". Ovo je jedini bend koji može da nastupi pred publikom na metal festivalima i da im se svi klanjaju posle njihovog nastupa.



Whitesnake 'The Purple Album' je trebao da bude njihov poslednji album ali David Coverdale se ipak predomislio. Ovo nije samo prosviravanje starog (Deep Purple) materijala, ovo je antologija jednog vremena. Svaka od pesama je dobila neku novu verziju, novu dušu. Najpohvalnije je što je Coverdale svestan svojih vokalnih mogućnosti i to se jasno čuje.



We Are Harlot su naišli na podeljenu kritiku. Razlog tome je što su mnogi očekivali da Danny Worsnop nastavi u istom stilu kao sa Asking Alexandria, što se nije desilo. Hard rock album pun energije, dobre svirke, jednostavnih pesama. Kakva ih budućnost čeka, videćemo.



Matt Skiba and the Sekrets projekat za koji nisam ni znao da postoji. 'Kuts' je njihov drugi album i idealan je ako volite post-punk i new wave. Sada kao frontmen Blink 182, Skiba stiče nove fanove. Ovo je čovek koji je najznačajnije ime punk muzike danas a da to niko ne želi da prizna. Od Alkaline Trio preko njegovih solo projekata pa i do novog Blink albuma uvek je prisutan kvalitet.



Against Me! su objavili '23 Live Sex Acts' koncertni album. Možda jedan od najboljih punk Live albuma ikada. Verno prenešena jedinstvena energija koju imaju njihovi koncerti u preko dvadeset pesama. Čak nije ni izbačeno kada Laura Jane Grace preti da će prekinuti nastup jer je obezbeđenje grubo prema publici. Ovo je disk koji morate preslušati!



EDM Goes Punk 2 - exkluziva na mikerecenzije! Odličan nastavak serijala. Ovog puta smo dobili EDM verzije pesama Jimmy Eat World, Pvris, Bring Me The Horizon, Issues, Blink 182, All Time Low. Pohvalno je kako sve numere zvuče krajnje originalno bez obzira što se radi o već poznatim hitovima. Takođe je pohvalno u odabiru pesama i izvođača koje su obradili.



The Devil Wears Prada i 'Space' EP njihovo prvo Rise Records izdanje. Ovo je bend koji zna svoju muziku. Kod njih nema foliranja! Svaki njihov novi album je bolji od prethodnog. 'Space' je brutalno težak, brz i neizmerno kvalitetan.



Papa Roach su postavili standard i sada ga samo održavaju. 'F.E.A.R.' nije remek delo ali je sasvim dovoljno dobar ako ste fan ovog benda. Papa Roach su iskreni bend koji se ne folira. Svesni su svojih mogućnosti i tako i sviraju. Ovo je bend vredan poštovanja. Ako sa ovakvog albuma izdvojite četiri jaka singla onda je to, valjda, dovoljno da se nađe na listi albuma koji su obeležili jednu godinu.



Courage My Love sam sasvim slučajno čuo i zavoleo. Pop-punk ali na neki drugačiji način, mnogo lepši i prijatniji nego što to drugi rade. Možda je razlog tome što ovaj trio dolazi iz Kanade, nisam siguran?



Nightwish su objavili 'Endless Forms Most Beautiful'. Posle nekoliko slušanja nisam bio siguran u ovaj album, delovalo je kao da je u pitanju sve što smo već čuli od njih. Onda, polako mi se uvukao pod kožu. Floor Jansen se pokazala kao najbolja pevačica za ovaj bend. Nightwish su konačno došli u fazu koja im najviše odgovara. Negde između metal početaka i pop izleta sa prošlom pevačicom.



Naravno lista albuma koji su obeležili 2015. godinu se ne završava ovde, ima tu još odličnih izdanja: Lamb Of God, Skindred, TriviumBefore Their EyesEscape the Fate...

Нема коментара:

Постави коментар