6. 6. 2015.

Muse - Drones #recenzija

Warner Bros/Helium-3
2015

Muse svojim sedmim albumom ‘Drones’ nastavljaju da dominiraju na svetskim top listama. Ovog puta su nas prijatno iznenadili prtežno gitarskim albumom. Provokativno nazvan ’Drones’ kao protest protiv modernog ratovanja gde se bespilotne letelice upotrebljavaju za ubijanje neprijatelja ali i previše često nedužnih civila.


Angažovani ’Drones’ obiluje antiratim tekstovima, mračnim slikama i ne previše pitkim materijalom. Uvodna ’Dead Inside’ je jedna odretkih koja koketira sa electro-nikom na šta su nas Muse navikli sa nekoliko poslednja albuma. Svakako je film Full Metal Jacket poslužio za inspiraciju za lik "Drill Sergeant"-a aktera zastrašujećeg hita „Psycho“. Pesma opisuje kroz šta prolaze mladi ljudi u vojsci dok od njih prave hladnokrvne ubice. Gitarski rifovi prepoznetljivog Muse (Matthew Bellamy) stila su se vratili na velika vrata!
Mercy“ je predivna pop-rock numera fantastično melodična možda će neke podsetiti na „Starlight“, lično vrhunac ovog albuma. Nisam siguran koliko je Van Halen opus imao uticaja na Muse karijeru ali „Reapers“ ima sve odlike nekih hitova tog benda. Još jedna neočekivano teška gitarska rock numera. ’Drones’ nastavlja u sličnom stilu sa „The Handler“ nešto sporija od prethodne ali ispunjena teškim rifovima i falseto pevanjem.
Govor američkog predsednika John F. Kennedy-ja je uvod u „Defector“, još jedan potencijalni hit ovog diska ni malo naivne teme. Pesma govori o oslobođenju od nametnutih društvenih obaveza.
Sam kraj albuma ispunjuju nešto slabijim numerama. „Revolt“ jednostavna pop-rock, simpatična ali ništa što već nismo čuli. Balada „Aftermath“ će sigurno pronaći svoju publiku ali u kontekstu albuma malo je napadna, usiljena pesma. Epska „The Globalist“ u trajanju od 10 minuta je ipak preterano natrpana svim i svačim i deluje kao suvišna i nepotrebna. Akapela „Drones“ je malo zbunjujuć način da se zatvori album.

Veoma prijatno iznenađenje od Muse. Antiratni ’Drones’ bi trebao prvenstveno da zadovolji stare fanove. Nećete naći novi „Muscle Museum“ ili „Plug In Baby“ ali album je ispunjen prepoznatljivim Muse gitarama i to je ono najvažnije.

Нема коментара:

Постави коментар