25. 2. 2015.

Funeral For A Friend - Chapter And Verse #recenzija

Distiller Records
2015


Funeral For A Friend su jedan od najuticajnijih bendova post-hardcore-a sa početka 21. veka. Grupa koja je bila nadomak svetske slave i velike popularnosti. To je sve sada iza njih. Povratak korenima započet pre dve godine izdanjem ‘Conduit’ nastavljen je novim albumom ‘Chapter And Verse’. Sirovo, žestoko ali pre svega iskreno!

’Chapter And Verse’ je školski primer post-hardcore albuma, na momente surovo i bučno ali ipak veoma melodično. Sve pohvale idu za vokal Matthew Davies-Kreye-a koji je dao sve od sebe, od perfektnog dranja do čistih vokala sve je na svom mestu. Naravno i ostatak benda je takođe briljirao.
Album otvara „Stand by Me for the Millionth Time“ koja deluje dosta dramatično i moglo bi se reći jedna od najboljih post-hardcore pesama koju ćete sigurno čuti posle dugo vremena. Sledi protestna „You've Got a Bad Case of the Religions“ - muzički ova pesma odlično reprezentuje sve ono što ćete i čuti na albumu tako da ne čudi što je odabrana za najavni singl. Za sledeći singl odabrana je veoma ozbiljna „1%“, drugačija od prethodne dosta mirnija u ritmu, sa jezivo dobrim tekstom o svetskoj ekonomskoj krizi, obavezno pogledati spot koji je snimljen za pesmu!
Treći singl je za „Pencil Pusher“ - jedna od najbržih na ’Chapter And Verse’ koja se u temi donekle nadovezuje na „1%“ jer govori o modernim robovima, radnicima.
You Should Be Ashamed of Yourself“ rifovski podseća na Rage Against The Machine dok se čist hardcoreModern Excuse of a Man“ u tekstu bavi ravnopravnosti među polovima. Još se izdvaja melodična ali dosta politička „Inequality“ jedna od već omiljenih na koncertima benda.
Pred kraj, neočekivano, smeštena je kratka akustična „Brother“. Disk zatvara odlična, veoma pevljiva „The Jade Tree Years Were My Best“.

Generalno utisak je da je ’Chapter And Verse’ možda i bolji album od prethodnog ’Conduit’ i muzički i tekstualno. Obe ploče imaju veoma sličan zvuk. Ali ono što je problem sa ovim pesmama je produkcija. Funeral For A Friend su već dugo na margini muzičke industrije, možda im je i bila namera da pesme zvuče kao mnogo dobar demo snimak ali možda su bili ograničeni finansijama. Na momente vokal i bubnjevi zvuče kao da su snimani u garaži, to nikako ne kvari utisak i moram da ponovim da je ’Chapter And Verse’ odličan album ali ne bih se čudio ako u neko bliže vreme ovaj bend možda i prestane sa radom. Muzički biznis je postao i previše surov.

Нема коментара:

Постави коментар