10. 1. 2015.

Enter Shikari - The Mindsweep #recenzija

Ambush Reality
2015

Četvrto Enter Shikari izdanje ’The Mindsweep’ ima sve što očekujete od njih ali to kao i da jeste  problem. Bend koji se nije odlučio za jedan muzički žanr samo nastavlja da stvara u kombinaciji stilova i angažovanih tekstova. Da ne bude zabune ’The Mindsweep’ je odličan album, surov, brz, melodičan ali ovde nema nikakvih iznenađenja.


Ne mogu a da ne uporedim ovaj disk sa prethodnim albumima ove četvorke iz Engleske. Sva tri do sada su imali nešto novo i neočekivano. ’The Mindsweep’ ne pruža ništa što već nismo čuli. Čini mi se kao da su Enter Shikari udarili u kreativni zid, koji se svakom izvođaču desi pre ili kasnije. Kao da su razmišljali u okviru šablona koji su sami postavili godinama unazad. I dalje smo dobili odličan ali ipak slabiji album od očekivanog.
Prvi singl „The Last Garrison“ je bukvalno podelio fanove kada se pojavio, odlična dance rock pesma ali kao da je malo više pravljena za radijsko emitovanje što im je i uspelo jer je dosta stanica uvrstilo i u dnevno emitovanje. Album otvara i zatvara  „The Appeal & The Mindsweep“ jedna duga pesma podeljena na I i II deo (koji je na kraju diska). Od starta se čini da su tekstovi angažovaniji nego inače, korupcija, ekologija, pravo na lečenje, obrazovanje. Dosta pesama ima tzv. horsko pevanje što će publika na koncertima Enter Shikari-ja da prihvati sa velikim odobravanjem. „The One True Colour“ je u sličnom ritmu kao uvodna, donekle, ali je dosta melodičnija. Treća na albumu, drugi singl „Anaesthetist“ je protestna pesma protiv pokušaja privatizacije Zdravstvene Nege u Britaniji, iskreno pesma koja mi nikako nije za ovaj album, kao da je muzika podređena poruci koju su hteli da pošalju. „Never Let Go of the Microscope“ je možda i previše u hip hop-u za moj ukus.
Drugi deo albuma nudi malo više: „Myopia“ uspešno kombinuje hard core i electro elemente, „Torn Apart“ ide u komercijalne electro rock vode (po malo zvuči kao Muse!). Još jedna veoma angažovana „The Bank of England“ ne ostavlja neki pozitivni utisak i deluje po malo bez ideje. „There's a Price On Your Head“ je možda i najkontroverznija na ’The Mindsweep’, brza, uvrnuta sa elementima orijenta, sve što očekujete od Shikari-ja.
Dear Future Historians...“ će možda nekima biti i previše jer niko nije očekivao Rou Reynolds-a za klavirom bez ostatka benda ali deluje po malo nespretno snimljena i lošija u odnosu na neke starije istog tipa („Constilletion“,“Gap in the Fence“).

'Тhe Mindsweep' deluje kao dobra ideja koje je loše realizovana. Dan Weller se već pokazao kao idealan producent za ovaj bend ali u ovom slučaju možda bi neko nov doneo i neke bolje rezultate. Ko baš voli Enter Shikari sigurno će mu se svideti ovo izdanje, ostali će ostati ravnodušni.

Нема коментара:

Постави коментар