15. 6. 2014.

Rodrigo y Gabriela - 9 Dead Alive #recenzija

Rubyworks Records
2014


Potrebna je hrabrost da budete drugačiji u današnje vreme, ali treba biti i pametan i ostati dosledan sebi. Rodrigo y Gabriela opstaju već godinama u stilu koji su sami kreirali. Duo klasičnih gitara sa flamenko i metal uticajima bez vokala i ritam sekcije. Novim albumom ’9 Dead Alive’ odaju poštu ljudima koji su promenili svet na sebi svojstven način.

Kreativno, energično, strasteno još sa uvodnom „The Soundmaker“, prvi singl, posvećena Antonio de Torres Jurado španskom dizajneru klasičnih gitara iz 19. veka. „Torito“ je splet zvukova koje kao da proizvode više od dve gitare, posvećena je prirodi i životinjama. Mirnija „Sunday Neurosis“ posvećena psihijatru Viktor Frankl-u se poigrava ritmovima i jedina je u kojoj su korišćeni semplovi sa tv stanica. Vesela „Misty Moses“ je u prepoznatljivom Rodrigo y Gabriela stilu. „Somnium“ bi mogla da se nazove baladom na ovom albumu. „FRAM“ posvećena norveškom naučniku Fridtjof Nansen-u u sličnom je stilu i ritmu kao i „Misty Moses“. „The Russian Messenger“ posvećena Dostojevskom je neočekivano nemirna u ritmu sa dosta besnom temom. Mirna „La salle des pas perdus“ zatvara ’9 Dead Alive’.

Problem sa muzikom Rodrigo y Gabriela je ko će to zapravo da sluša? Svaka od pesama je izuzetna, sam album je dobar ali kao celina mislim da je prva polovina bolja. Duo pravi predivnu muziku koja neistreniranom uhu može da zvuči kao puko ponavljanje istih tema. Veoma hrabri Rodrigo Sanchez i Gabriela Quintero nastavljaju da iznenađuju svojim umećem da bez reči ispričaju priču i prenesu poruku.

Нема коментара:

Постави коментар