6. 6. 2014.

Guano Apes - Offline #recenzija

Columbia SevenOne
2014

Bilo bi pogrešno reći da je novi Guano Apes album ’Offline’ loš. Izdanje možda ne nudi ništa novo u karijeri nemačkog alt.rock benda ali nam donosi numere na koje smo navikli i koje očekujemo od njih. Ima i zanimljivih izleta u retro vode, skoro pa i The Cure i Blondie uticaja.



Guano Apes su bend koji nikada nije doživeo veću evropsku slavu. Osim rodne zemlje i istočne Evrope ostatak sveta im je samo usputna stanica na turneji. Razlog tome je što igraju previše sigurno. Kao da ne žele da rizikuju i snimaju po šablonu koji im je doneo najveću popularnost pre nekih deset-petnaest godina. Problem nastaje kada čujete jednu njihovu pesmu kao da ste čuli sve ostale.
Novi ’Offline’ naravno ne nudi apsolutno ništa novo. Najsnažnija je prvi singl „Close to the Sun“, pažljivo urađena sa dobrim refrenom ali ne i napadnim. Brža „Like Somebody“ otvara disk, nesumnjivi Blondie uticaji na „Hey Last Beautiful“, veoma moderna „Numen“ je mešavina elektronskih instrumenata sa rock muzikom. Nezaobilazne balade na njihovim albumima su uglavnom potencijalni singlovi, na ’Offline’ to je „It's Not Over“. Pred kraj se izdvaja „Fake“ možda i najbolja na albumu, energična, mešavina pop strane benda na početku pesme i rock refrena. New waveJiggle“ je urađena sa nemačkim dubstep/hiphop bendom Sola Plexus.


Offline’ je dobar album ali ništa više od toga, čini se da će jedino prijati njihovim vernim fanovima. Guano Apes su sada već veterani na muzičkoj sceni sa skoro dvadeset godina karijere. Svakim svojim novim izdanjem oni mogu samo da održavaju status koji imaju među svojom publikom da dobiju nove fanove to je već malo teže jer se scena značajno promenila od 1994. kada su krenuli sa radom.

Нема коментара:

Постави коментар