23. 7. 2013.

The Dillinger Escape Plan - One Of Us Is The Killer #recenzija

Sumerian/Party Smasher
2013


Do ovog izdanja, moram da priznam da osim imena benda The Dillinger Escape Plan ništa više nisam ni znao o njima. Posle ‘One Of Us Is The Killer’ albuma, svakako ću pomno da pratim sve vezano za ovaj retko originalan i izuzetan bend.

Mathcore pravac kojim se opisuje muzika The Dillinger Escape Plan bi u slobodnom prevodu bio objašnjen kao kompleksan metalcore sa dosta brzih rifova, iznenadnih brejkova, ritmova koji se ne čuju u metal pravcima(ako i dalje nije jasno onda: mešavina Jazz-a i metalcore-a).

Peti album benda otvara “Prancer” koja je i prvi singl pesma koja će svojom agresivnošću i kompleksnim idejama odmah da vam objasni šta ćete na dalje slušati. U naslovnoj "One Of Us Is The Killer" pokazuju da umeju i da uspore i naprave pesmu bez vrištanja i brzih gitara. Sledećom "Hero of the Soviet Union" kao da pokazuju da sve može da bude veoma brzo. "Nothing's Funny" deluje kao System Of A Down pesma ali mnogo bolje i mnogo manje komercijalno. Sledi mračna i brza "Understanding Decay", dok "Paranoia Shields" sa trubom u pozadini kao da je inspirisana Bad Brains-ima.
Kratka i fenomenalna "CH 375 268 277 ARS" donekle instrumental odličan je intro za "Magic That I Held You Prisoner" u kojoj dominira tempo nekarakterističan za bilo koj metal pravac. "The Threat Posed By Nuclear Weapons" zatvara disk u maniru koji dominira čitavim albumom brzo i agresivno, kao da žele da kažu da ono core iz pravca koji ih opisuje je zapravo muzički prioritet ovog benda.



Da budem iskren The Dillinger Escape Plan nisu za svakog niti oni pišu pesme da bi se svakome dopale. Potrebno je imati malo više muzičkog znanja, što teorijskog što praktičnog da shvatite šta vam njihova muzika nudi.

Možda bi Faith No More baš ovako zvučali da su se sada oformili, jer oni su jedini koji su imali hrabrosti da idu van granica i mešaju metal sa drugim žanrovima, danas je to već normalna pojava ali pored Enter Shikari koji su veoma svrestrani jedino The Dillinger Escape Plan se ističu kao bend koji nudi nešto što vredi zaista slušati.

Нема коментара:

Постави коментар