29. 3. 2013.

Kvelertak - Meir

Roadrunner Records
2013


Šestorka Kvelertak iz Norveške je uspela da ponudi nešto neočekivano, kombinaciju hard rock muzike i black metal-a. Njihov zvuk bi najlakše mogao da se uporedi sa bendom Turbonegro ali se osećaju i uticaji bendova Motorhead, Clutch, Foo Fighters, The Hives i ACDC. Uz taj garažni punk rock zvuk dodajte pevanje tj. klasično black metal “dranje” i dobijate Kvelertak!


Meir’ je njihov drugi album i dolazi tri godine posle prvenca koje nosi naziv benda ‘Kvelertak’. Sve pesme su na norveškom jeziku a tekstovi su inspirisani lokalnom mitologijom i folklorom.
Åpenbaring” otvara izdanje - garažni punk rock, kreštanje i refren koji je zapravo i otpevan. U sledećoj “Spring Fra Livet” su u prvi plan gitare. U nekim pesmama ima black metal ritmova ali gitaristi Vidar Landa, Bjarte Lund Rolland i Maciek Ofstad kao da ne žele da idu toliko daleko, rifovi su uvek u hard rock maniru. Muzički ovaj album je savršen, u kombinaciji sa “čudnim” vokalima to i dalje zvuči odlično. Do izdavanje albuma objavili su dva singla: “Bruane Brenn” – u kojoj je možda i najpevljiviji refren na albumu; drugi singl “Månelyst” je više u punk rock maniru. Prvih sedam pesama su sve ispod četiri minuta duge i one čine osnovu ‘Meir’ albuma, ostale četiri pesme pomalo i smaraju, ako se uzme u obzir da su preko 6 minuta duge, predzadnja “Tordenbrak” traje skoro 9 minuta!

Kvelertak su svakako osveženje na rock sceni. Biti inovativan u svetu muzike danas je sve teže i teže, uticaj interneta i propast muzičke industrije učinio je da bendovi snimaju albume u svojoj produkciji što ima svoje i dobre ali i loše strane. Za uspeh u muzici je možda najviše potrebna sreća, ali biti originalan sigurno ne može da odmogne.

Нема коментара:

Постави коментар