18.01.2013.

The Joy Formidable - Wolf's Law

Atlantic Records

2013


The Joy Formidable su jedan od bendova za koji novinari ne mogu uvek da nađu odgovarajuću kategoriju. U tekstovima o ovom velškom triu možete pronaći i da su alternativni rock, indie rock, dream pop, shoegazing... The Joy Formidable zapravo samo nastavljaju tradiciju britanskog pop zvuka koji je uvek bio karakterističan i poseban, počevši od Joy Division, preko Happy Mondays, Pulp, Blur, Catatonia, The Primitives...

Oformljeni 2007. u Mold-u, Wales, bend čine Ritzy Bryan kao pevačica i gitaristkinja, Rhydian Dafydd na basu i pozadinskim vokalima i na bubnjevima je Matt Thomas. U 2011. objavljuju svoj prvi album ’The Big Roar’, dve godine kasnije sa novim izdanjem ’Wolf's Law’ The Joy Formidable će definitivno postati važan faktor modernog indie pop pravca.Dve pesme koje otvaraju album su objavljene kao singlovi nekoliko meseci pre diska ’Wolf’s Law’ koji će se naći u prodaju 21. januara. Veliki radijski hit "This Ladder Is Ours" uvodi vas u muzičku priču The Joy Formidable. Zvuk gitare karakterističan za alternativni rock i predivan glas Ritzy Bryan kao dve suprotnosti se spajaju u ovoj pesmi. "Cholla" nastavlja još energičnije sa mračnom atmosferom i glasnim perkusijama. Mirnija treća pesma "Tendons" nastavlja sa mračnim tonovima uz dominantni vokal i ritam sekciju ali bez gitare. Najkraća na ’Wolf’s Law’ je "Little Blimp" ali je i najžešća jer iako ih je troje u bendu u ovoj pesmi deluje kao da ih je mnogo više. The Joy Formidable su odlično iskoristili rad u studiju što se može čuti u energičnoj "Bats" sa više nasnimljenih vokala i gitara. I bez električnih instrumenata u "Silent Treatment", uz samo glas i akustičnu gitaru, energija ovog albuma ne opada. Treba imati hrabrosti, u vreme itunes-a i šablonskih pop hitova, objaviti ovakav album, pogotovu kada najbolja pesma na albumu traje skoro sedam minuta.
"Maw Maw Song" spaja svo umeće ovog mladog sastava: sporiji uvod preko strofe gde bas gitara odvlači do žestokog refrena koji kao da je rađen za neke nove Led Zeppelin i solaža kakve je nekada svirao Matt Bellamy u Muse. Ova pesma je vrhunac ovog albuma i deluje kao da nema kraja ali i ne želite da se završi. Odličan vokal mlade pevačice ali i iznenađujuća veština sviranja gitare na kojoj mogu da joj pozavide mnoge muške kolege.
Tekstovi pesama su inspirisani socijalnim problemima, mitologijom Indijanaca i prirodom što se najbolje čuje u fantastičnoj "Forest Serenade". Opuštajuća "The Leopard and the Lung" predstavlja power pop stranu ovog izdanja. Jedna od odlika The Joy Formidable je da iz laganog pop senzibiliteta pređu u alternativni rock i da takav spoj odlično zvuči - pesma "The Hurdle" je odličan primer. Prelepa balada "The Turnaround" zatvara drugi album benda The Joy Formidable, ali ako sačekate malo posle završetka pesme dobijate bonus u numeri „Wolf’s Law’ po kojoj album nosi naziv.


Preko 50 minuta odlične i originalne muzike. Svakako jedan od najperspektivnijih bendova danas, bez kompromisa, u muzici koju stvaraju. The Joy Formidable su bend na koji treba obratiti pažnju čak iako ne pratite indie scenu. 

Нема коментара:

Постави коментар