15. 6. 2017.

Kako napraviti bend: 10 Lekcija iz 10 Filmova

Razmišljaš da osnuješ bend ili si već napravio tu grešku u životu.

Stvari baš ne idu tokom kojim si planirao, osećaš se izgubljeno...

Na tvoju sreću postoje filmovi koji mogu da ti pomognu. Od naslova koji su se našli na ovoj listi možeš da naučiš sve, kako početi, kako postati popularan, šta kada slava izbledi ili šta ako uopšte ne uspeš kao muzičar (uvek možeš da postaneše bloger, ili ne).

1.The Rocker - Rainn Willson je Robert "Fish" Fishman bubnjar koji je propustio svoju šansu da stekne svetsku slavu sa hair metal bendom Vesuvius. Dvadeset godina kasnije, posle mnogo otkaza na poslovima koji nemaju veze sa muzikom on se vraća kao bubnjar ali u bendu svog sestrića.
Prva lekcija: Nikada nije kasno i uvek postoje kompromisi!




2.Whiplash - Andrew (Miles Teller) je mladi bubnjar koji umalo nije izgubio svoj život zarad perfekcije. J. K. Simmons kao Terence Fletcher je na momente jednak Sgt. Hartman-u iz Full Metal Jacket. Ovaj film postavlja pitanje da li se legenda rađa ili stvara?
Druga lekcija: Ako svirate jazz mnogo vežbate, to bi trebalo da važi i za rock muziku ali je važnije da se pije pivo, postavljaju slike na instagram i priča "koliko smo dobri".




3.Hustle & Flow - DJay (Terrence Howard) je makro i diler droge koji započinje karijeru repera iz svoje sobe uz najobičniju klavijaturu.
Lekcija tri: Film se bavi hip hop kulturom ali ima dobre ideje kako snimiti taj prvi demo a da ne zvuči loše. Treba vam nekoliko ljudi koji se razumeju u zvuk i jedna do dve prostitutke, prosto.




4.Begin Again - Odličan film u kome Mark Ruffalo glumi producenta koji je pronašao nešto sveže u svetu muzike, Verno prikazuju i biznis stranu muzike, nemilosrdne izdavačke kuće ali i alternative koje sada imate kao bend.
Lekcija četiri: Uvek ima načina da se snimi album, Ulica je vaš studio, park, ceo svet! Ko kaže da pravila postoje?




5.School Of Rock - Čuveni Linklater-ov film sa Jack Black-om u kome on prekrši više zakona a ne završi u zatvor.
Lekcija pet: Kada više nemate snage da se prepirete sa egoističnim vršanjacima napravite bend sa klincima, prednost: članovi benda bi vas zapravo slušali na probama što uglavnom nije slučaj.




6.Singles - Generacija X, Sijetl, grunge... Pearl Jam, Soundgarden i Alice In Chains članovi se pojavljuju u filmu.
Lekcija šest: Kako promovisati bend, štampati promo materijal... Grunge saga iz devedesetih je poznatija po odličnom soundtracku nego po radnji filma. Rečenica po kojoj se izdvaja: Popularni smo u Belgiji, baš me briga!




7.Song To Song - Najnovije delo Terrence Malick-a govori o New York muzičkoj sceni i razlici između underground i mainstream izvođača. Jer da bi postali nešto, uglavnom treba neko da vas "gurne"!
Lekcija sedam: Hoćete da budete poznati, moraćete da se prodate a cena nije baš visoka.




8.Crazy Heart - Otis "Bad" Blake (Jeff Bridges) je nekadašnja country zvezda, sada alkoholičar, upoznaju Jean Craddock (Maggie Gyllenhaal) koja hoće da uradi intervju sa njim. Ta veza će im promeniti živote, zvuči kao kliše (i jeste) ali Bridges odvaljuje kako glumi a film je zapravo odličan.
Lekcija osam: Kada je karijera pred krajem ne razmišljajte o penziji. Uvek možete da pišete za one od kojih ste uglavnom bežali čitavog života.




9.Still Crazy - Strange Fruit su bili na vrhuncu slave. Droga, ego, žene, novac, sve je to uticalo da prestanu sa radom. Dvadeset godina kasnije ništa nije isto osim njih.
Lekcija deset: Muzičari se uglavnom mnogo svađaju jer su u suštini deca koja nikada ne odrastu. Razlozi zašto bend prestane da svira su raznovrsni a vraćaju se na scenu samo zbog para.




10.This is Spinal Tap - Apsurdno, satirično a zapravo inspirisano stvarnim događajima. Spinal Tap su prošli sve u svojoj karijeri, bili su deca cveća, psihodeličari, progresiva a najviše kontroverzni. Samo najbolji to mogu!
Lekcija devet: Ovaj film je biblija za sve koji su se ikada bavili muzikom. Svi muzičari pre ili kasnije moraju da priznaju svoje Spinal Tap momente.



A ako ne uspeš kao muzičar:

11.High Fidelity - Rob Gordon (John Cusack) je neko ko toliko voli muziku, da baš ne funkcioniše najbolje u stvarnom svetu. Kao vlasnik prodavnice ploča koja ne posluje dobro počne da preispituje svoj život kada mu se duga veza raspadne zbog nedostatka ambicija u životu.
Lekcija deset: Važno je da ste i dalje u muzici. Oni koji ne uspeju na sceni odu iza nje, postanu blogeri ili muzički novinari, producenti, otvore kafić ili prodavnicu ploča (ovo je sada ponovo aktuelno).

Нема коментара:

Постави коментар