19. 1. 2015.

Babymetal - Live at Budokan: Red Night #recenzija

BMD Fox Records
2015

U rock i metal muzici dosta bendova se koristi trikovima u studiju da bi zvučilo moćno na albumima, samim tim zvuče šuplje na koncertima tako da se koncertni albumi objavljuju sa gomilom nasnimavanja i zvuče uglavnom loše. Babymetal su jedan od najboljih živih bendova danas i njihovi koncerti su nešto specijalno ali vizuelni, zbog koreografije koja je deo njihovih nastupa. Prvi koncertni CD koji prati video izdanje 'Live at Budokan: Red Night' je delovao kao rizik ali je jedan od najboljih Live albuma koje sam čuo u zadnjih deset i više godina.

Kami bend koji svira na koncertima je sastavljen od ozbiljnih virtuoza koji uvek daju sve od sebe. Slušati Babymetal uživo a ne gledati ih kako skaču i igraju je po malo čudno ali one tako dobro zvuče da je to prosto neverovatno (reč koju najčešće upotrebljavam kada pričam o njima). Za one koji sumnjaju, Babymetal pevačica Su-Metal peva sve uživo bez Auto-tune-a to je provereno iz više izvora. Moa i Yui takođe svoje delove takođe pevaju uživo, bilo je spekulacija da nije ali jeste sve je uživo ovaj disk to i potvrđuje.
Ovaj koncert je održan 1. marta 2014. pre same histerije koja je usledila sa "Gimme Chocolate!!" spotom koji je objavljen malo pre ovog nastupa. Onda je usledilo Sonisphere festival, svetske slava...

"Megitsune" kao i na albumu otvara i koncert ali sa onim središnji delom pa tek onda kreće cela pesma, publika naravno nadjačava bend. Odlična pesma za početak koncerta, fenomenalna Su dominira u refrenu, devojčice su prisutne na svojim pevačkim delovima, jedna od pravih metal pesama iz njihovog repertoara.
"Doki Doki ☆ Morning" je prvi njihov hit ali je pesma koju su rock fanovi malo teže prihvatili jer ima dosta kawai delova u njoj, uživo zvuči bolje nego na albumu, veoma energična, tera vas da skačete, igrate, sve samo ne da sedite.
"Gimme Chocolate!!" uživo na 'Live at Budokan: Red Night' je u hardcore verziji (kako je volim da je zovem). Brža u ritmu nego na albumu, gitare su malo pojačane, bubnjevi vode, sa pravom je ova pesma bila najveći hit 2014. godine.
"Iine!" još jedna u kojoj devojke pokazuju kompleksnost muzike koju izvode, 
"Catch me if you can" je produžena zbog solaža svih članova i kontakta sa publikom, 
Vesela "Uki Uki ★ Midnight" zvuči fantastično uživo i deluje kao pravi intro za mračnu "Akumu no Rondo" - jedna od težih koje su snimile, još jednom Su Metal vokal od kog se naježite!
Vreme je za Black Babymetal: Yui i Moa u "Onedari Daisakusen" i "4 no Uta" nepresušni izvor pozitivne energije!
Predivna "Akatsuki" koja počinje kao balada je još jedna od koje vam zastaje dah kada čujete kako Su Metal peva.
"Babymetal Death" je ostavljena za pred kraj, ona inače otvara album. 
Kada čujete pesmu kao "Headbanger!!" ne možete a da se ne zapitate zašto svi metal bendovi ne zvuče ovako dobro. Devojčice koje u trenutku snimanja ovog koncerta su imale nepunih 17 i 15 godina da odrade ovako dobar nastup. "Headbanger!!" neverovatno dobro zvuči!
"Ijime, Dame, Zettai" je u međuvremenu postala nešto kao himna ovog benda i njihovih fanova. Pesma koja govori o zlostavljanju, možda i preozbiljna tema ali realnost svakog tinejdžera. Znam da se ponavljam ali koliko je ova devojka dobar vokalista se ipak najbolje čuje u ovoj pesmi, koja je inače najzahtevnija a oni je izvode na kraju!
Kao bonus na 'Live at Budokan: Red Night' je nova pesma "Road of Resistance" koja je urađena u saradnji sa DragonForce gitaristima. Babymetal imaju dosta power metal elemenata na svoj prvom albumu a ova pesma je totalno u tom žanru, odlična je pesma ali (meni lično) nedostaje malo više kawai-ja.



Jedina zamerka, ako baš mora neka, je ta što nema komunikacije sa publikom između pesama. Devojke su ipak fokusirane na izvođenje koreografije koja je zahtevna, da ne pričamo o pevanju i previše su mlade za improvizaciju koja je neophodna u kontaktu sa publikom.

Нема коментара:

Постави коментар