7. 1. 2014.

Bruce Springsteen - High Hopes #recenzija

Columbia
2014


High Hopes’ je prvo izdanje za Bruce Springsteen-a koje je sastavljeno od obrada i pesama koje su već objavljivane na singlovima. Sve numere su ponovo snimljene a neke su napisane još pre više od deset godina. Kao posveta su i pesme na kojima ćemo po poslednji put čuti Clarence Clemons-a i Danny Federici-a preminule članove The E Street Bend-a.

Tri pesme se izdvajaju od ostatka albuma, naslovna „High Hopes“ koja otvara disk i dve epske „American Skin (41 Shots)“ i „The Ghost Of Tom Joad“. Živahan tempo u „High Hopes“ i optimističan glas Springsteen-a su dovoljno dobar razlog za prvi singl sa ovog albuma. Tom Morello glavni gost i inspiracija ovog albuma dominira od starta kao glavna gitara u naslovnoj numeri.
Definitivno veliki hit u najavi, „American Skin (41 Shots)“, originalno napisana još 2000. kao posveta imigrantu Amadou Diallo kog je 1999. ubila policija New York-a. Preko 7 minuta duga, mračna čak i tužna „41 Shots“ počinje lagano i nadograđuje se sve dok ne kulminira u pravoj rock solaži.
The Ghost Of Tom Joad“ je u country rock maniru gde se pevač stavlja u ulogu naratora koji je tu da ispriča priču. Tekst pesme je inspirisan Steinbeck-ovim romanom ’The Grapes of Wrath’. Originalno nastala 1995. postoji i Rage Against The Machine verzija tako da ne čudi da je Springsteen glavne vokale prepustio Morello-u.
High Hopes“ je dosta miran album popunjem biserima kao „Hunter of Invisible Game“ (lagana folk pesma), „Down In The Hole“ balada inspirisana irskom muzikom koja može da se čuje i u energičnoj „This Is Your Sword“. „Just Like Fire Would“ je klasična Springsteen rock pesma sa kraja osamdesetih za one nostalgične.
Harry’s Place“ je poslednja na kojoj je snimljen saksofon Clarence Clemonsa i klavijature Danny Federici-a.
Nežna ali snažna balada „Dream Baby Dream“ zatvara album.


Bruce Springsteen je jedan od umetnika koji ne mogu da razočaraju, šta god da radi ili snima to uvek ima poruku i pronađe svoj put do slušalaca. Jednostavnije je reći ima nas koji bi slušali Springsteen-a bilo šta da snimi, rock, pop, folk, kako peva pod tušem...

1 коментар: