31. 12. 2012.

Enter Shikari - A Flash Flood Of Colour


I najbolji album ove godine je ENTER SHIKARI - A FLASH FLOOD OF COLOUR.


Remek delo četvorke iz St Albans, Hertfordshire, Engleska, treći album za momke koji ne znaju za predah. Ako ne snimaju muziku, onda su na turneji, verni svojim fanovima često postavljaju besplatne snimke sa koncerata za preuzimanja preko njihove izdavačke kuće Ambush Reality.


Mi smo Enter Shikari i zloupotrebljavamo muzičke žanrove već godinama, tim rečima pevač Rou Reynolds otvara koncerte, i to je jedino objašnjenje muzike koju sviraju. Mešavina dubstep, techno, hard core, punk, pop, rock, hip hop sve to možete čuti u samo jednoj pesmi ovog benda.


Tekstualno Rou Reynolds ide glavom gde drugi ne smeju nogom. Politički i socijalno aktivan opisuje trenutno jadno stanje planete na kojoj živimo, potrošačko društvo koje bezumno puni džepove pohlepnih bankara, medicinska mafija koja za velike pare laže u korist korporacija koje svojim proizvodima truju ljude i zagađuju okolinu. Ljubavnih pesama ovde nema!


Pesma “System“ otvara ovaj album i nadovezuje se na sledeću „Meltdown“ sa ritmom koji vas pokreće. Teško da možete mirno da sedite dok je slušate: uz dubstep „solažu“ i refren alternativnog rock benda...
Sssnakepit“ je prvi singl, hard core gitare vas odvlače u elektro refren koji vas baca na pod svojom jednostavnošću, jedinstveni u svemu - Enter Shikari.
Search Party“ jednostavnija od ostalih pesama, sa vokalom u prvom planu i gitarom Liam "Rory" Clewlow, kreće se kroz pop refrena u heavy metal rifove.
Po nekim listama pesma godine, drugi singl „Arguing with Thermometers“ svojom kompleksnošću baca u razmišljanje kako su uspeli da toliko različitih muzičkih pravaca strpaju u jednu pesmu i da to tako dobro zvuči.
Stalemate“ akustična, mirnija strana Enter Shikari-a.
Ako neka od pesama može da se izdvoji kao najbolja, po meni je „Ghandi, Mate Ghandi“ hip hip, dubstep u koliziji sa žestokim rifovima, objavljena kao singl, među fanovima poznata po stihu „Yaba, daba do one son“ koji kao mantru izgovaraju na koncertima. Rob Rolfe bubnjar benda pored odličnih ritmova u ovoj pesmi izgovara u naslov iste.
Warm Smiles Do Not Make You Welcome Here“ četvrti singl ubrzo uvrštena i u koncertni repertoar benda. Ne toliko žestoka kao prethodne pesme sa odličnim refrenom koji je sada već omiljeni deo publike na nastupima jer mogu da ga pevaju zajedno sa bendom. Ime albuma ’A Flash Flood Of Colour’ potiče iz stiha ove pesme.



Pack of Thieves“ peti singl sa ovog albuma nosi poruku koja se odnosi na ovaj bend ali može da se upotrebi za sve mlade ljude koji imaju slična verovanja u novi svetski poredak kao i Enter Shikari: „Nemoj da te zavara pomisao da mala grupa prijatelja ne može da promeni svet“.
Mračna i teška „Hello Tyrannosaurus, Meet Tyrannicide“ odvodi Enter Shikari u dark metal vode. Kreativna raznovrsnost ovog benda ne poznaje granice. Pesmom dominira bas gitara Chris Batten-a.
Constellations“ rap – balada, podseća na hip hop pravac karakterističan za bele izvođače iz Engleske. Uz gudačke instrumente zatvara ovo remek delo moderne alternativne muzike.



David Coverdale u slavu Jon Lord-a VIDEO

Dosta talentovanih muzičara nas je napustilo u 2012. Od RNB legende Johnny Otis-a, Etta James blues pevačice, Davy Jones iz The Monkees-a, legendarni bubnjar Levon Helm, Adam Yauch iz Beastie Boys-a, disco kraljica Donna Summer, Bee Gees Robin Gib, Ravi Shankar, Mitch Lucker pevač Suicide Silence, i drugi...

16. jula 2012 u popodnevnim satima je preminuo Jon Lord, osnivač Deep Purple i čovek koji je promenio rock muziku svojim Hammond orguljama.
Vrstan muzičar i izuzetan gospodin kako ga opisuju ljudi koji su ga poznavali.

Pomogao je i u stvaranju Whitesnake sa pevačem David Coverdale-om, članom treće postave Deep Purple.

U kratkom video zapisu David Coverdale odaje poštu čoveku koji ga je i doveo u legendarni bend.

David Coverdale: "Podeliću sa vama kao što bih podelio i sa mojom najbližom porodicom, lična sećanja na moj prvi susret sa Jon Lord-om i njegovo strpljenje i izuzetnu toplinu njegove duše. Ova sećanja su mi prva došla kada sam čuo vest o njegovom odlasku.
Moj prvi susret sa Jon-om je kada sam bio predgrupa ranom MK2 Deep Purple(Gillan/Glover period) na Sheffield University. Jon mi je prišao posle nastupa mog benda i pohvalio moje pevanje i diskretno me upitao za broj telefona, u koliko ne uspe sa novim pevačem(Ian Gillan-om). U to vreme sam živeo sa roditeljima i nismo imali telefon, pa sam mu dao moju adresu. Naravno sa novim pevačem su bili više nego uspešni ali to me nije sprečilo da svakom dana proveravam u sandučetu za pismo od Jon-a.
Njegov kompliment je bio veliki podstrek mom samopouzdanju u to vreme, od tog izuzetno dragog čoveka. On je znao kako da vam podigne raspoloženje i često smo imali duge i skupe večere. čak i kada nismo previše jeli, ako znate na šta mislim.
Drugi put smo se sreli u Londonu 1973. na mojoj audiciji za Deep Purple. Bio sam veoma nervozan ali odlučan, poneo sam i flašu viskija sa sobom. Niko od prisutnih nije bio prijatniji od Jon Lorda, znao je kako da izvuče najbolje iz mene. Bez njegovih prijatnih reči i saveta sigurno ne bih bio toliko opušten, hvala mu na tome.
Zadnji primer Lord-ove tople ličnosti je na probi sa Deep Purple za snimanje Burn albuma. Jon je kasnio jer je imao posla u Londonu, tako da Ritchie, Glenn, Paice i ja smo otišli u zamak gde se održavala sesija i počeli sa sviranjem, neverovatna muzika neverovatnih muzičara. Ja sam se šetao i pomalo pio, konjak ili viski jer nisam imao pojma šta treba da radim, to je sve bilo novo za mene. Kasnije sam saznao da je Lord zvao Ritchie-a da sazna kako teče proba, Blackmore mu je odgovorio sve je u redu ali pevača još nismo čuli kako peva. Kada je Jon stigao, on i ja posle nekoliko čaša nekog kvalitetnog alkohola smo ušli u prostor za vežbanje. On iza svog Hammond-a i ja za mikrofonom satima smo svirali bez prestanka, Beatles pesme, jazz, blues i ostali su se pridružili i postao sam član najboljeg benda na svetu Deep Purple.
Sa Jon-om sam bio u dva benda Purple i Whitesnake i velika mi je čast zbog toga.

Ne sumnjam da sa protokom vremena ja i moje kolege ćemo staviti naše razlike po strani i zasvirati zajedno u čast Jon Lord-u.

Za kraj zahvaljujem ti se od sveg srca, nikada te neću zaboraviti i šta si učinio za mene, u mnogim lepim sećanjima ostaćeš zauvek. Jon Douglas Lord salutiram ti."



Ian Gillan za radio Planet Rock:


Ritchie Blackmore i Rick Wakeman za BBC Radio 4:



Poslednji intervju Jon Lord-a, o izdanju Concerto For Group and Orchestra za BBC Radio 4:



Na pitanje koja pesma najbolje opisuje Jon Lord-a, Ritchie Blackmore je rekao "Hush"



Jon Lord, David Coverdale i Deep Purple na čuvenom California Jam 1974